Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

Mg-i támogatások költségelszámolást választó őstermelőnél, jövedelem megállapítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Lucaro 2023-05-18 14:28:12

Tisztelt Szakértő!
Tisztában vagyok azzal, hogy az őstermelőnél a szja tv. 7. §. (3) szerint mit nem kell bevételnek figyelembe venni.
Nem minősül bevételnek:
-a terület és állatállomány alapján járó támogatások
-mg-i tevékenység költségeinek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatás
-kárenyhítő juttatás
A kérdésem arra vonatkozik, hogy nem átalányadózó, hanem költségelszámolást választó őstermelő esetében a terület és állatállomány alapján járó támogatások esetében a felmerült költségeket sem kell csökkenteni? Hiszen ezen támogatások célja a jövedelem kiegészítés (jövedelem támogatás).
Pl.: Adott egy őstermelő aki foglalkozik növénytermesztéssel (ami az állattartáshoz szükséges) és állattartással. Igényel és kap Saps támogatást és annak kieg. támogatásait zöldítés, szálastakarmány támogatást, anyatehén támogatást, stb. Akkor a jövedelem megállapításánál a bevételeknél nem veszi ezeket figyelembe, de a költségeket sem kell csökkenteni ezen támogatási összegekkel ugye? Költségekre gondolok itt a növénytermesztéssel kapcsolatos vetőmagra, műtrágyára, növényvédőszerre, bérbetakarítási szolgáltatási költségre.
Jól értelmezem, hogy a bevalláskor az árbevételt,( ami az értékesítésből pl. élő állat eladásból származott ) csökkentem a felmerült költségekkel, amit nem csökkentettem semmivel, mivel nem költségek fedezetére folyósított támogatásnak minősítem a saps, zöldítés, anyatehéntartási támogatást. És ez lesz a jövedelem. Most az értékcsökkenésre nem térek ki a költségek között, az tiszta.
A fejlesztési célú támogatás egyértelmű számomra.
De milyen támogatási formák lehetnek a jövedéki adó visszaigénylésen kívül a mg-i tevékenység költségeinek fedezetére kapott támogatások között? Vagy úgy értelmezi a törvény, hogy területalapú támogatás is költségek fedezetére van. A föld használata folytán felmerült költségekre? Sajnos sehol nem találtam olyan irományt, ami egyértelműsítené, hogy mely támogatások azok, amelyek költségek fedezetére vannak. Az Önök által megjelent cikk sem tér ki erre.
Lehet, hogy hosszúra sikerült, és nem tudom érthető-e, amit szerettem volna megtudni.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Anna

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-05-20 09:35:11

Kedves Anna,
Teljesen érthető a kérdése és sokunkban ugyanezek a kérdőjelek keringenek. Tapasztalatom szerint maga a PM se tud az egyébként üdvözlendő célú, de [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Lucaro 2023-05-20 21:13:47

Köszönöm. Egyetértünk.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra