Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Minimális alap szerinti közteher fizetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

konyvesi 2024-02-26 15:22:53

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a véleményét kérni:
X Kft-ben 50%-50% -ban vannak 2 fő (férj-feleség) tulajdonosai/Tagjai. Cégképviseletet módja mindkét tagnál önálló, Képviseletre jogosult tisztsége: Ügyvezető (vezető tisztségviselő). + A társasági szerződésben bele van írva, hogy ”A vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését munkaviszonyban látja el.” A férj 8 órában munkaviszonyban bejelentve az X Kft-be, illetve 8 órás munkaviszony után vannak megfizetve utána a fizetendő járulékok/adók. A feleség 4 órába bejelentve munkaviszonyba az X Kft-be, illetve 4 órás munkaviszony után vannak megfizetve utána a fizetendő járulékok/adók. A feleségnek egy másik cégnél lett bejelentett 4 órás munkaviszonya és ott fizetik meg utána a 4 órára eső járulékot/adókat. Az X Kft ben a 4 órás munkaviszony megszüntetésre került és így az X Kft-ben most nem fizetnek a feleség után járulékot/adót.
Kérdés: A feleség az X Kft-ben Tulajdonos/Tag és a társasági szerződésbe bele van írva, hogy ”A vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését munkaviszonyban látja el.” így a Tbj. alapján alkalmazni kell a munkaviszonyban az ún. minimális alap szerinti tb közteher fizetést? (A Tb járulék minimális alap havonta legalább a minimálbér 30 százaléka, és szintén legalább a minimálbér 30 százaléka után kell megfizetni a szochót)? vagy Megfelelően jár el az X Kft ha az X Kft-től a feleség munkaviszony megszüntetését bejelentették a NAV hoz, az X Kft-ben nem fizetnek a feleség után járulékot, mert a másik cégnél megfizetésre kerül 4 óra után a járulék?
Válaszát előre is köszönöm,

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-28 05:57:02

Kedves Kérdező,
Mivel a társasági szerződésben rögzítésre került, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban végzik, így szabálytalan volt a munkaviszony megszüntetése. Annak [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

konyvesi 2024-02-28 10:37:53

Ha párhuzamosan rendelkezne minimum heti 30 órás munkaviszonnyal, és a társasági szerződés nem tartalmazna semmit(ügyvezetésre), akkor a Kft-ben nem kellene utána fizetni járulékot/adót?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-03-04 05:06:40

Önmagában a 30 óra nem elég, 36 órát elérő munkaviszonnyal kell [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

konyvesi 2024-03-06 09:59:48

Köszönöm válaszát.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra