Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Mozgóbolt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gombeva 2018-09-09 20:03:58

Kedves Papp Attila!
Szeretnék segítséget kérni mozgóbolttal kapcsolatosan. Olvastam, hogy a székhely szerinti önkormányzat adja ki az engedélyt a mozgóboltra és meg kell adni azokat a településeket, ahol a mozgóbolttal járja az országot a kereskedő. Engedélyt kell kérni az autópálya kezelőtől, ha nem önkormányzathoz tartozik a terület. Közterület-használati díjat kell fizetni az adott önkormányzatok részére naponta és az ideiglenes hipát is naponta kell megfizetni. Milyen lehetőség van arra, hogy ne kelljen ezeket az összegeket naponta megfizetni, mert az nagyon sokba kerülne, ha naponta kellene ezeket az összegeket megfizetni, ha pl egy nap 10-20 településen fordul meg a kereskedő a mozgóboltjával. Telephelynek nincs mit bejelenteni, ha pl az autópálya parkolókban értékesíti termékeit a mozgóbolt kereskedője. Szeretnék segítséget kérni, hogy milyen lehetőségek vannak ebben az esetben? Hipát hova kell és hogy kell megfizetni? Valamint a közterület-használati díj fizetésre milyen lehetőség van, hogy ne naponta kelljen megfizetni?
Köszönöm előre is!
Üdvözlettel: Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-10 16:49:15

Kedves Anikó,
Sajnos én csak az adójogi természetű kérdésében tudom tájékoztatni, a közterület-használati díj nem ebbe tartozik. Ugyanakkor ami az ipa-t illeti, olvasatomban ideiglenes ipát akkor kell fizetni, ha a vállalkozó nem rendelkezik székhellyel vagy telephellyel egyetlen önkormányzat területén sem (Htv. 37.§ (2)b)). Ezt elkerülendő, székhelyként jelentsék be az egyéni vállalkozó vagy az ügyvezető lakóhelyét és itt fog az összes bevétele után állandó ipát fizetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra