Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Munkábajárás adómentesség bizonyítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kabaelzett 2018-03-22 09:36:17

Tisztelt Szakértő!

Amennyiben a dolgozónk közigazgatási határon kívülről jár be naponta gépkocsival dolgozni és ezt szeretnénk neki megtéríteni 15ft/km áron, hogy kell értelmezi ezt:
4. § * (1) A munkavállaló részére a 3. § szerinti térítés helyett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 25. § (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka akkor jár, ha
...
b) a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;

Ugyanis igaz, hogy közig határon kívülről jár a dolgozó, de kb. 5 km a távolság. Nyilván hosszabb lenne az út, ha közösségi közlekedéssel járna. Úgy rémlik régen mintha meg lett volna határozva, hogy 1,5 órás várakozás vagy utazást kell hosszú várakozásnak tekinteni... Vagy valami ilyesmi, most azonban ilyet nem találok sehol.
Hogyan kell bizonyítani, hogy jogosan kap e költségtérítést?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-23 05:33:28

A "hosszú" fogalmát az utazás hosszához indokolt viszonyítani, így az 5km-es utazás esetében a félórás várakozás véleményem szerint kimeríti a hosszú fogalmát.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra