Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkabér elszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marti 2017-11-28 14:16:15

Tisztelt Szakértő!

Egy havi munkaidő-keretben foglalkoztatott munkavállaló (munkaidő-keret kezdő napja a hónap első napja, befejező napja a hónap utolsó napja), pl. 2017. augusztusban, ahol 23 munkanap volt (184 óra), 23 napra volt beosztva munkavégzésre, 4 nap szabadságon volt, helyes-e, hogy a bérlapon a munkáltató 19 nap/152 órára számolja el az alapbérét, 4 nap/32 órára pedig a szabadságot. Tehát nem a ténylegesen munkavégzéssel töltött napok és órák száma szerepel. Összesen dolgozott munkaidő-beosztás szerint 177,5 órát.
A szombati napon végzett munkáért munkaszerződés szerint 75%, a vasárnap végzett munkáért 100%, az ünnepnapon végzett munkáért 100% pótlékot fizet a munkáltató.
A szabadsára járó távolléti díjnál nem veszi figyelembe a távolléti díj növekményt, melyre a vasárnapi pótlék alapján lenne jogosult a munkavállaló. A megelőző 6 hónapban a vasárnapok 1/3-ában munkát végzett.
Hat egymást követő nap után nem kapott pihenőnapot, ebben a hónapban 13 napot is dolgozott egyfolytában.
Az alapbér megállapításánál a ténylegesen ledolgozott napokat és órákat kell elszámolni és feltüntetni a bérlapon vagy a munkarend szerinti napokat és órákat?
A túlmunkáért szabadidőre jogosult a munkaszerződés szerint, de ez halmozódik, nincs kiadva a szabadidő a következő munkaidő-keret végéig. Erre az időre az alapbérre jogosult-e? A szabadidő csak a pótlékot váltja ki, ha jól értelmezem a jogszabályt.

Köszönettel:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Összesen: 0 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra