Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidő nyilvántartás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

clasman 2018-10-29 10:01:15

Tisztelt Szakértő!
Amennyiben a munkáltató átengedte a munkaidő nyilvántartás vezetését valamely munkavállalóra, a törvény azt mondja "ezért helytállni köteles". Ez pontosan mit jelent? Le kell papírozni, hogy kinek engedi át? A munkaidő nyilvántartást le kell igazolnia annak aki felelős érte? Papír alapú nyilvántartást vezetünk, kell-e rajta lennie valamilyen aláírásnak a vezető részéről?
Továbbá kérdezni szeretném, hogy külön nem jelöltjük a munkaidő- nyilvántartásban a túlmunkát. A napi munkaidő 8 óra 6:00-14:00-ig ami a tájékoztatóban szerepel, a munkaidő-nyilvántartásban, amennyiben valamelyik nap túlóra volt, csak annyit írunk, hogy 6:00-16:00. Ez így megfelel? Munkaközi szünetet nem jelöljük, mivel az a munkaidő része, ezt is feltüntettük a tájékoztatóban. Rendben van ez így?
Válaszát előre is köszönöm!
Clasman Kft.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-29 10:57:36

Clasman Kft,
Az Mt. 134.§-a alapján a munkaidő nyilvántartása a munkáltató felelőssége, azaz bárkinek is átengedi az ezzel kapcsolatos feladatok elvégzését, a felelősség egyedül az övé. Ismereteim szerint a munkaidő nyilvántartásnak nem kötelező alaki kelléke a munkáltató képviselőjének aláírása, ennek az okmánynak pont a másik fél részéről van szüksége igazolásra.
Olvasatomban a 134.§ (2)-nek megfelel az Önök által folytatott gyakorlat is a rendkívüli munkaidő nyilvántartására. Ha a munkaközi szünet fizetett munkaidőnek minősül, akkor azt külön nem kell megjeleníteni a munkaidő nyilvántartásban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra