Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidőkeret


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Szembea 2018-01-11 10:32:08

Kedves Attila! Megint a segítségére lenne szükségem: munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén, 2 műszakos munkarendben lehet-e órabér (átalány - átlagolt járulék) alapon elszámolni?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Szemző Beáta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-11 12:35:33

Beáta,
Nincs kizárva az órabér alkalmazása, de az "átalány-átlagolt járulék" megjegyzését nem igazán értem. Kicsit körülírná, mire gondolt?
papattila

Szakértői hozzászólás

Szembea 2018-01-11 14:10:35

A kérdésem az lenne, hogy pl. 2 műszakos munkarendben 12 órát dolgozó esetén egyik héten jogosult a műszakpótlékra a másik héten viszont nem. Megtehetem-e azt, hogy a pótlékkal növelt óradíját a pótlék nélküli óradíjjal összeadom és átlagos 15%-os pótlékkal növelt órabérben állapodok meg vele?
Üdvözlettel:
Szemző Beáta

Felhasználói hozzászólás

Szembea 2018-01-11 14:37:30

Az órabér kiszámításánál a járulékalapot osztom a munkaidő-keretben meghatározott óraszámmal? Pl. 190.000,- FT bruttó bér esetén 210 órás munkaidő-keretben, akkor a 190.000/210-el?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdv.
Bea

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-12 07:56:10

Bea,
Igen, a műszakpótlékra lehetséges átalányt is megállapítani (Mt. 145.§), de ez nem lehet kevesebb, mintha ténylegesen is kiszámolták volna, azaz egy hosszabb időtartam átlagát célszerű megállapítani. Fontos még, hogy a munkaszerződésbe kell az átalány összegét belefoglalni, valamint pontosan meg kell nevezni, hogy a műszakpótlékra vonatkozik.
Az alapbért időbérben kell megállapítani, ami lehet havi fix bér vagy órabér. Ha órabérben kívánják az alapbért meghatározni, akkor ez minden hónapban az általános munkarend szerinti munkaórákat követve más-más bruttó bért eredményezhet.
papattila

Szakértői hozzászólás

Szembea 2018-01-12 10:38:07

Kedves Attila!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget; további szép napot kívánok Önnek!
Üdv.
Bea

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra