Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidőkeret


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2018-03-09 09:23:07

Tisztelt Szakértő!

Adott egy munkavállaló, aki munkaidő keretben dolgozik. A munkaidő H-SZo 9.00-20.30. V :9.00-17.00. Kereskedelmi üzlet, a hét minden napján nyitva tart.
Csak a beosztás szerinti napokon dolgozott, hetente meg van a 48 óra pihenőidő. A munka kezdés időpontja mindig ugyanaz, soha nem változik. Egy vasárnap legalább egy hónapban pihenőnap.
A kérdésem, ebben az esetben:
- jár e 18 óra után műszak pótlék?
- jár-e vasárnapi pótlék
- a 10,5 óra munkaidő alatt, mivel az Mt. szerint kötelező 20 perc ebédidőt biztosítani, amikor a ledolgozott órákat számolom a munkaidő keretben, akkor ugye nem a 10,5 órát kell számolnom ledolgozott órának, hanem az ebédidővel csökkentettet?
- vasárnap az üzlet 8 órát van nyitva, ilyenkor a kötelező óraszám számolásakor az ebédidő miatt csak 7.40 percet vehetek figyelembe?
- az ebédidőt kötelező-e feltüntetni a jelenléti íven?
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-10 08:38:22

Szilvi,
- Nem jár a műszakpótlék.
- Igen, abban az esetben, ha kizárólag az Mt. 101.§ (1)d,e,i) pontjai (több műszakos, készenlét, kereskedelem) alapján dolgozhat vasárnap rendes munkaidőben.
- A munkaközi szünet alap esetben nem része a munkaidőnek, de ettől a munkáltató kedvességből eltérhet. Ennek függvényében számít bele a keret be, vagy nem.
- Ha nem tekinti a munkaidő részének, akkor fel kell tüntetni, hiszen csak így pontos a munkaidő nyilvántartás.
papattila

Szakértői hozzászólás

mattila 2018-04-26 09:00:07

Amennyiben a beosztás szerinti napi munkaidő 10.5 óra, nem elég 20 perc munkaközi szünetet biztosítani, ebben az esetben már 20+25 perc a munkaközi szünet (mivel a beosztás szerinti munkaidő a 9 órát meghaladja) az Mt. 103.§ (1) b) értelmében.

A heti egybefüggő 48 órás pihenőidő biztosítására pihenőnapok helyett az én álláspontom szerint akkor van lehetőség, ha a munkáltató, élve az Mt. felhatalmazásával, a törvényi fő szabálytól eltérően definiálta a hét fogalmát (ugyanis a "heti" pihenőidőnek az álláspontom szerint a "héten" belül kell kiadásra kerülnie).

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra