Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidőkeret


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mantarkft 2018-07-31 14:41:05

Kedves Szakértő !
Vendéglátással foglalkozó ( kocsma ) cég - nyitvatartás hétfőtől- vasárnapig -alkalmazottat kíván felvenni pultos munkakörben. Egyik héten 4 napot , másik héten 3 napot dolgozna 12 órában. A cégvezetőnek ebben az esetben egy havi munkaidőkeret alkalmazását javasoltam. ( havi keret pl. augusztus hóban 22 nap *8 óra = 176 óra ) Összesen ennyi órára lenne beosztva egy hónapra . Jól gondolom , hogy ebben az esetben a lényeg, hogy a pihenőidőt úgy osszam be, hogy egybefüggő legyen , pl. 2 nap . Valamint a vasárnapra beosztott munkarend szerint részére jár vasárnapi pótlék ???
Előre is köszönöm mindig gyors és kielégítő válaszát !
Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-01 10:05:12

Andrea,
Havi munkaidőkeret esetén a munkaidő egyenlőtlenül is beosztható. Vagy havi átlagban heti két pihenőnapot ad ki a munkáltató (aminek nem feltétlenül kell egymást követő napoknak lenni), vagy havi átlagban heti 48 órás pihenőidőt biztosít (ennek heti minimuma 40 óra, ekkor persze egyik másik héten ennyivel több). Fontos még, hogy havonta 1 szabad vasárnapot is biztosítani kell a dolgozónak. Vasárnapi pótlék törvény szerint nem jár a dolgozónak, mivel a rendes munkaidőben történő foglalkoztatása a 101.§ (1)a) alapján lehetséges (Mt. 140.§ (1)a)).
papattila

Szakértői hozzászólás

andive 2018-09-03 14:26:04

Kedves Szakértő!
Hasonló, kis falusi kocsmával kapcsolatban lenne kérdésem. Itt is havi munkaidőkeret van. Egy 6 órás munkaviszonyos alkalmazott munkaideje beosztás szerinti napokon 7-12 -ig vagy15-22 -ig tart, és havonta 2 vasárnap dolgozik. Fentiek alapján kell neki bármilyen pótlékot fizetni? Fizethető neki havi fix garantált bér, amennyiben a beosztás szerint dolgozik? És ha egyes hétvégi napon tovább tart nyitva egy rendezvény miatt, akkor milyen mértékű pótlékot kell fizetni a munkáltatónak?
Dolgozik itt alkalmi munkavállaló is. Ő a beosztása szerinti napokon reggel 5-10-ig és némelyik szombaton - vasárnap 9 órát dolgozik. Rá hogyan vonatkozik a pótlékfizetési kötezettség?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra