Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Munkáltatói kölcsön lakásvásárláshoz


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2018-01-12 16:19:46

Tisztelt szakértő!

Sok-sok jogszabály olvassásal eltöltött óra után is bizonytalan vagyok néhány kérdésben, ezért kérném a segítségét. Munkáltató kamatmentes kölcsönt szeretne adni munkavállalójának lakásvásárlás céljából. Munkavállaló nem vesz fel hitelintézettől kölcsönt. Megköti a munkáltató és a munkavállaló a kölcsönszerződést, megállapodnak a részletekben, majd elérkezünk a kifizetéshez. Első kérdésem az lenne, hogy a munkáltatónak be kell-e vonnai a saját bankját az átutalással kapcsolatban (elkülönített számlát kell nyitnia erre a célra) vagy csak átutalja az összeget a munkavállalónak és a megjegyzés rovatba beírja, hogy kamatmentes lakáscélú kölcsön? A munkavállaló megveszi a lakást (a szoba-létszám feltételeknek megfelelően), utána milyen papírokat kell bemutatnia a munkáltatónak? Elég az adás-vételi szerződés? Munkáltatónak van lejelentési kötelezettsége a NAV felé?
Nagyon sokat segítene, ha meg tudnák válaszolni a fenti kérdéseket nekem.
Előre is köszönöm
Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-13 07:04:49

Erika,
Az Szja tv. 72.§ (4)f) alapján a kifizetés csak hitelintézet vagy a Kincstár útján nyújtható kedvezményesen, elkülönített számlán (azaz ebbe az említett szerveket is be kell előzetesen vonni). Igen, minden feltételt igazolnia kell a magánszemélynek, ami az említett törvényhelyi hivatkozásban szerepel. Ismereteim szerint a kamatmentes kölcsönről nincs kontroll adatszolgáltatási kötelezettsége a munkáltatónak a NAV részére.
papattila

Szakértői hozzászólás

bgiroda 2018-01-16 14:36:12

Kedves Pap Attila!
Köszönöm szépen a válaszát.
Erika

Felhasználói hozzászólás

laurenczy-monika 2024-04-04 07:44:45

Tisztelt Szakértő!

Munkáltatói lakáscélú kölcsönnel kapcsolatban szeretném megtudni, hogy van-e korlát méltányolható lakásmérettel kapcsolatban? További részletszabályok az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló 15/2014. NGM-rendeletben találhatók.
Az NGM fent említett rendeletében a méltányolható lakás méret ezen pontját 2019-ben törölték.
Másik kérdésem: ha lakás építéshez venne fel kölcsönt a munkavállaló, milyen nyilvántartásokat kell vezetni, milyen dokumentumokkal kell alátámasztani a megvásárolt telken építendő lakáshoz felvett kölcsönt?
Köszönöm válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-07 14:59:45

Kedves Mónika,
- Jelenleg nincs ilyen korlát a jogszabályban.
- A [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra