Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Munkásszállás közüzemi díj áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2018-06-29 15:25:07

Tisztelt Szakértő!
Abban a kérdésben szeretném segítségét kérni, hogy néhány munkavállaló részére munkásszállást biztosítanánk, saját tulajdonunkban álló lakásban. A bérbeadásra adókötelezettséget választottunk, de a munkásszálláson lakhatást ingyen biztosítanánk. Kérdésem lenne, hogy amennyiben a közüzemi díjakat továbbhárítom a munkavállalókra, úgy a társaságunk részére kiállított közüzemi számlákat változatlan formában, változatlan ÁFA tartalommal hárítom tovább, illetve ez esetben a szolgáltató közüzemi számlájának áfája levonható-e, a közvetített szolgáltatástként továbbszámlázott közüzemi díj áfája befizetendő-e, vagy a bejövő számla áfáját nem vonhatom le, mivel ingyenesen juttattam a munkásszállást, de ez esetben is áfásan számlázok tovább?
Segítségét megköszönve.
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-30 10:13:22

Tímea,
Igen, közvetített szolgáltatás esetén a bejövő adókulccsal kell továbbszámlázni, kivéve, ha az esetleges adómentességnek vagy a kedvezményes adókulcs alkalmazásának adóalanyi feltétele van. Ebben az esetben a bejövő számla áfa tartalma levonásba helyezhető, mivel adóköteles tevékenységet (rezsi áfa-s továbbhárítása) szolgál.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra