Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaszerződéstől eltérő fogalakoztatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TICU 2018-10-24 09:46:29

Tisztelt Önadózó!
Egyik dolgozónk munkaköre megszűnik és így felajánlottunk neki másik munkakört. A dolgozó gondolkodási időt kért. Ha nem írja alá a szerződés módosítást akkor hogyan szüntethetem meg a munkaviszonyát és mik rá vonatkozó szabályok. Végkielégítés jár neki? Viszont ha a másik munkakört elfogadja és azt nem végzi helyesen akkor ez lehet felmondási indok? Köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-24 13:37:40

Bár a kérdésbeli esetben nincs más munkakörben történő foglalkoztatásra vonatkozó felajánlási kötelezettségük, de természetesen megtehetik, dícséretes. Ha a felajánlott munkakört a dolgozó nem fogadja el, akkor az Mt. 64.§ (1)b) alapján felmondással szünteti meg a munkáltató a munkaviszonyt. Ebben az esetben a dolgozónak felmondási idő (melynek fele alól fel kell menteni a munkavégzés alól) és végkielégítés jár. Ha a felajánlott munkakört elfogadja, akkor a korábbi munkaszerződése megváltozott tartalommal él tovább. Ha az új munkakörét szándéka ellenére nem megfelelően látja el, ez okot adhat egy munkáltatói felmondásra (64.§ (1)b)). Ha ez nem a dolgozó képességén, hanem annak szándékán alapul, akkor alapja lehet egy azonnali hatályú felmondásnak is (64.§ (1)c)), de ekkor már sem felmondási idő, sem végkielégítés nincs.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra