Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkavállalói felmondás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

atinveszt 2017-12-14 14:07:12

Kedves Attila!
Munkavállaló mondott fel dec 4-én. 5-től kezdődik a felmondási ideje, 2018. jan 3-ig tart. A munkáltató nem menti fel, tehát felmentési idő nincs (nem is kötelező). El sem engedi a felmondási időt. Viszont az utolsó 7 munkanapon kiadja a mvállaló szabadságait. (dec21-től jan3-ig). Én az Mt.80§(2)-t eddig úgy értelmeztem, h az utolsó munkában töltött nap a dec 20, azaz amikor utoljára a mhelyén van. Az lenne a praktikus, ha ekkor mindent el tudnának intézni egymással. (igazolások kiadása,bér kifizetés)
Ezzel a jövő évi 3 nappal van problémám. Véleményem szerint ezt jövő évi járulékokkal, jövő januári bevallásban szerepeltetve kell megcsinálni. Ki lehet ezt fizetni december 20-án előre? Kilépő papírok ebben az esetben egy 2017-es M30-as, és egy 2018-as kilépő adatlap arról a kis összegről?
Jól gondolom a jövedelemről írtakat? Az utolsó munkában töltött nap tényleg dec 20? Vagy jan 3, és innentől kezdve van 5 napja a munkáltatónak kiadni az igazolásokat?
Legjobb lenne, ha megegyeznének, hogy dec 31-el legyen a jogviszony vége. Ilyenkor mi a formai teendő? A munkáltató nem azt írja a felmondásra hogy elfogadom, hanem ráírják, hogy megegyezésük alapján a felmondási időből 3 napot elenged, jogviszony ekkor meg ekkor megszűnik? Elég ennyi, vagy külön megegyezés kell? Ha már egyszer ráírta, hogy elfogadja a felmondást, később lehet ilyen feljegyzéssel kiegészíteni?
Köszönettel: Molnár Ágnes

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-14 20:28:19

Ágnes,
Ha az utolsó munkában töltött nap 12.20., akkor innentől számított 5napon belül kell a kilépő papírokat kiadni. Ebből az is következik, hogy egészen a munkaviszony végéig el kell a számfejtést készíteni, hiszen ez a magánszemély 2017.évi adóköteles jövedelme lesz (az M-es lapon két időszakot kell vallani).
Ami a megegyezést illeti, egyező akarat mellett nincs akadálya: a felmondást a munkáltató átveszi, elfogadja, majd közös akaratukat kifejezve meghatározzák a munkaviszony utolsó napját (ami nem feltétlen a kötelező felmondási idő vége).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra