Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Munkidőkeret


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

krita 2024-02-01 10:23:18

Tisztelt Pap Attila!

Egy vagyonőröket foglalkoztató cégnél órabéres dolgozókat alkalmazunk, akiknek az alapbéren (minimálbér) kívül pótlékátalány összeg kerül megállapításra az éjszakai, a műszak, a készenléti, ügyeleti díj és a vasárnapi (50%) pótlékok ellentételezése céljából. Ezt a munkavállalókkal közösen a munkáltató munkaszerződésben rögzíti és aláírásra is kerül. Ebben az esetben, ha a munkavállaló a túlóráin kívül, vagy a munkaszüneti napján végzett jellemzően ünnepnapon teljesített munka 100%-os pótlék, vagy ezzel egyenértékű pihenőidő és 50%-os bérpótlék alkalmazása esetén jár e valamilyen pótlék a munkavállalók részére? Az órabéres dolgozóink 6 havi munkaidőkeretben és heti 60 órában dolgoznak, a munkaidőkereten belül arra az ünnepnapra, mint például újév napja, jár e neki távolléti díj? Ha jár, akkor arra adhatunk e ugyan úgy pótlékot vagy kötelező a távolléti díj alkalmazása?
A másik kérdésem, hogy ha vannak olyan esetek, ahol EFO keretein belül kell megoldanunk a vagyonőrök foglalkoztatását, ami 24 óra (két napra vannak bejelentve), akkor itt lehet e alkalmaznunk a 12 óra munkaidőt, így a két napra elkerülve a túlóra pótlék kifizetését. Kell e nekik műszak, éjszakai, vagy készenléti pótlékot, vagy más olyan pótlékot adnunk neki, amire a munkafelügyelet kötelezhet minket?

Köszönettel
Kukuják Rita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-02 17:15:35

Kedves Rita,
- Ha átalányt kap, akkor pluszban csak a rendkívüli munkáért jár pótlék. Fontos, hogy az átalányról szóló megállapodásuk [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra