Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Mv. melletti tag 08M lap


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ekrisztinae 2020-02-10 13:16:17

Tisztelt Szakértő!
A kérdésünk az lenne, hogy egy máshol 36 órás munkaviszonnyal rendelkező tagról a társas vállalkozói jogviszonya kapcsán, ha nem vesz ki jövedelmet a Kft.-ből, kell-e 08M lapot beadnia a Kft.-nek? Akár igen, akár nem, mely jogszabály hely alapján? Ha igen, úgy melyik időszakra vonatkozó bevallásban kellett először róluk is adatot szolgáltatni? (Hogy befolyásolja a bevallási kötelezettséget, hogy egyben ügyvezető-e vagy sem?) Mielőbbi segítő válaszát előre is nagyon szépen köszönjük!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-10 18:42:39

Először azt kell megállapítani, hogy a Tbj. 5.§-a alapján biztosítottnak minősül-e. Ez vagy a személyes közreműködése, vagy az ügyvezetés okán jöhet létre, függetlenül a kapott javadalmazás nagyságától. Ha létrejön a biztosítási jogviszonya társas vállalkozóként (Tbj. 4.§), akkor 1041-esen be kell jelenteni, majd ettől kezdve minden járulék bevallásban minimum egy nullás M-es lapot be kell róla nyújtani az Art.1.sz.mell.3.pontja alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

ekrisztinae 2020-02-11 10:59:13

Köszönöm szépen a választ.
Igen, biztosítottnak minősül, és be lett jelentve a T1041-esen. Az Art. 1. melléklet 3. pontja úgy vélem a T1041-esen történő bejelentésről szól. De mi írja elő, hogy havonta a 08-ason is adatot kell szolgáltatni róluk? Illetve a visszamenőleges kérdés arra vonatkozott, hogy mikor kellett legelőször a 08-ason adatot szolgáltatni róluk, mert már 2012 óta személyesen közreműködő társas vállalkozó az illető, de csak NY-es lapok lettek küldve?! Mielőbbi segítő válaszát továbbra is nagyon szépen köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-11 16:48:37

2012-2017.években a régi Art.31.(2) alapján, azt követően pedig az új Art. 50.§-a alapján kell a nullás (járulékkötelezettséggel nem járó) adatszolgáltatást elvégezni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra