Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

NAV által el nem ismert szállítói számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nagyistvanne 2018-11-22 02:26:31

Kedves Attila!
Az adóhatóság korábbi évek ellenőrzésénél kiemelt egy közösségi szállítói számlát, fiktív számlának minősítette, ugyanakkor ennek értékesítését nem kifogásolta. A pert a NAV megnyerte. Kérdéseim:
a) amennyiben nem jelentős összegű hiba, mivel szemben könyvelem a fizetendő áfát?
b) ha jelentős hiba, akkor az adott évet kell módosítani és abban az esetben a közösségi beszerzés után fizetendő áfával növelem a termék értékét?
Segítségét köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-22 12:47:24

Kedves Nagy Istvánné,
a) A le nem vonható áfa a bekerülési érték része, azaz oda, ahová a nettó értéket is könyvelte. Mivel a számla fiktív, így -értelmezésem szerint- költségelszámolásra sem alkalmas, azaz a teljes számlaérték adóalap növelő tétel a tao-ban.
b) Ha jelentős a hiba, akkor 3 oszlopos beszámolót kell készíteni 2018-ra. Az a) pontban leírt számviteli elszámolás független a hiba nagyságától.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra