Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Nébih+áfa+tevékenységi kör Nonprofit gazdasági tásaság esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Bconto 2018-05-29 13:44:53

Nonprofit gazdasági társaság melynek alap feladata a M. n. s. egyéb közösségi, társadalmi tevékenység szeretne részt venni egy főzőversenyen . A rendezvény feltétele , hogy 20 főre kell főzni, mely esetben az alapanyagot a gazdasági társaság vásárolja meg. A program keretében erről bizonylatot állít ki. Első kérdésem, hogy elegendő e a nyugta, vagy minden esetben számlát állítsunk ki, hogy egyértelművé tegyük a beszerzett élelmiszerek továbbértékesítését? Az áfa ez esetben levonható ? Fel kell venni ezt új tevékenységnek , vagy a főtevékenység és az alapszabályzatból kiindulva belefér a köznevelési feladataiba? Valamint a legfontosabb hogy ezzel és hasonló rendezvényekkel ahol élelmiszer került szóba Nébih alá kell e jelentkezni és ezt követően az adót megfizetni, vagy elegendő csak számlával igazolni az étel eredetét és szavatosságát ?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-05-30 11:55:17

Mivel a kérdésből nem derül ki, hogy kinek kell számlázniuk a szolgáltatásukat, így csak általánosságban az jelenthető ki, hogy adóalany vevő esetében kizárólag számla, egyéb esetben a vevő kérésének megfelelően nyugta vagy számla állítandó ki. Megjegyzendő, hogy nem "továbbértékesítés" történik, hanem különféle alapanyagokat szereznek be, amit egy szolgáltatáshoz használnak fel. Mivel a kiszámlázott szolgáltatás áfa adóköteles tevékenységnek minősül, így az ahhoz beszerzett anyagok előzetes áfa-ja a 125.§-a alapján levonásba helyezhető. Mivel eseti tevékenységről van szó, nem szükséges azt felvenni a bejegyzett tevékenységek közé. A NÉBIH-es kérdésében sajnos nem tudok állást foglalni, ezzel legyen kedves a NÉBIH ügyfélszolgálatát megkeresni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra