Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Negyedévesből havi bevalló


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

evike.nyika 2017-10-06 11:11:11

Kedves Attila!

Családi gazdálkodás 09.28-án jegyezték be. Ki is állítottak egy nagy értékű 10 millió+áfá-s számlát. Eddig aki a családi gazdaság feje lett annak egy alanyi mentes adószáma volt őstermelőként amit évek óta nem érvényesített meg. Ezzel a számláva bejelentettem áfa körössé. A számla telj dátuma 09.29. A pénz októberben folyik be. A kérdésem az lenne hogy jól gondolom hogy szeptember 09.29-09.30-ig tartó időszakra beadok egy 0-s bevallást és nagy az összeg de mivel októberben folyik be így az utolsó negyedévben is évesek lesznek és csak 2018.01.01-től válnak havi bevallókká? Így az áfát 2018.01.20-án kell befizetniük?!

Köszönöm a segítséget!



Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-06 16:01:14

Szeptember 29.-én megszűnik az alanyi mentessége, mivel a kiállított számlán, amivel átlépi a 8milliós küszöbértéket, ez a teljesítés dátuma. Ugyanakkor mivel jogosult 45napos halsztásra a bevallást illetően, így csak októberben (kifizetés) kell bevallani és lépi át az 1milliós fizetendő áfa-t. Abban az esetben, ha az utolsó negyedévben történik az időszakváltást előidéző esemény, akkor nem változik az aktuális év bevallási időszaka. Mivel nem kezdő áfa alanyról van szó, egész évre éves bevallást kell benyújtania, de január 20.-i határidővel, jelezve a küszöbérték túllépést. 2018-ban véleményem szerint éves bevallóként kezd.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra