Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Nonprofit ingatlan écs miatti adófizetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindflux 2017-12-01 00:05:03

Tisztelt Szakértő!
Jól értem a társasági adótrv. 9.par. 2.f. és 3.d. pontjait, hogy ha egy egyesület bérelt ingatlanon végez felújítást, és azt a várható élettartamnak (bérleti szerződésnek) megfelelően 5 év alatt amortizálja, akkor pusztán emiatt (vagyis amiatt, hogy a társasági adótörvény szerinti leírási kulcs ezzel szemben csak 6%) társasági adója keletkezik? (és ha ez nem más, mint fenntartóként az általa fenntartott iskola számára végzett felújítás? annyira nonszensznek tűnik, de mégis, mintha ez lenne a törvényben...)

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-01 10:22:22

Igen, jól értelmezi, keletkezhet adóalapja, ami után nem feltétlen kell adót is fizetnie, pl. ha nem haladja meg a kedvezményezetti mértéket. Másrészről nem szabad megfeledkezni a számvitelben használatos maradványértékről sem, ami csökkenti a számviteli écs éves összegét.
papattila

Szakértői hozzászólás

mindflux 2017-12-01 20:26:55

A kedvezményezett mértéket meghaladja (a dolog természeténél fogva az ingatlanhasznosítás teszi ki a költségvetés nagy részét), illetve - mivel határozott időre bérelt ingatlanon végzett beruházásról van szó, amelynél a végén minden érték "kukába" megy, tehát nem beszélhetünk maradvány értékről. Ez azért fura, hogy ez jogalkotói szándék lenne egy intézményfenntartóval szemben, hogy társasági adót fizessen.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra