Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Nyílt végű lízing ÁFA levonása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gabriell 2018-11-20 05:24:25

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Egy Kft-é nyílt végű pü.lizing keretében személygépkocsit vásárolt, melyhez az alábbi ÁFA levonási kérdésem merül fel:
1. Javasoltam, hogy kb határozzák meg a gk. havi saját használatát, melyre én min. 20%-ot javasoltam.
1. Az Önerő befizetésénél 20%-nak megfelelő ÁFA-t nem helyeznék levonásba. A fennmaradót az adott hónapban teljesen beállíthatom visszaigénylésbe, vagy a 3 éves lízing futamidejére osszam fel.
2. Ha az útnyilvántartás (1havi) kimutatása szerint 5% volt a saját használata, de mivel 20% határoztunk el akkor is a 20%-ot alkalmazzam így nem kell az ÁFÁ-t később korrigálni.
3. A saját használat miatt hogyan történjen a térítés? Az üzemanyag a futott km és a gk.norma átalány valamint a NAV üzemanyag árának figyelembe vételével + 27% ÁFA. ( Az üzemanyag benzin használata esetén egyébként ÁFA levonásra nem kerül sor. Továbbá a gk.használatáért fizessen e térítést, ha igen milyen címszóval?
Előre is köszönöm a segítséget.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-20 09:24:50

Kedves Gabriell,
Mivel a magánhasználatot áfa-t tartalmazó számla ellenében megtéríti a magánszemély, ezért a törlesztőrészletek áfa-ja teljes mértékben levonásba helyezhető (kivéve az utolsó részletét, mert ez termékértékesítésként a 124.§ levonási tiltása alá esik). Mivel nem független fél felé történik a számlázás, ezért piaci értéken indokolt a magánhasználatot számlázni (az üzemanyagár+15Ft átalány+áfa km-enként véleményem szerint nem kifogásolható).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra