Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Nyílt végű lizing lezárása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Csiszi64 2019-07-30 10:52:44

Tisztelt Adószakértő!
Nyílt végű lízing lezárása futam idő végén, a lízingelt gépjárművet 3 . személy veszi meg, a lízingbevevő él vevő kijelöléssel. A lízingbeadó helyesbítő számlája alapján, mivel az kevesebb, mint az eszköz könyv szerinti értéke terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni. Helyes-e. Ez a terven felüli écs adóalap növelő, lehet-e vele adóalapot csökkenteni.
Köszönettel: Csiszi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-08-03 19:20:58

Kedves Csiszi,
Egészen pontosan egy helyesbítő számviteli bizonylat kerül kiállításra, nem pedig helyesbítő számla, hiszen a nyílt végű pénzügyi lízing indításakor sem számlát állított ki a lízingbeadó, hanem egyéb számviteli bizonylatot. De nem ez a lényeg. Ha a lízing lezárásakor a helyesbítő bizonylat alapján az eszköznek nyilvántartási értéke marad, akkor azt valóban terven felüli écs-ként kell elszámolni, ami növelő tétel tao-ban. Ugyanakkor a kivezetéskor fennálló számított nyilvántartási érték (a tao-ban még el nem számolt bekerülési érték) adóalap csökkentő tétel, az általános szabályok szerint.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra