Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Nyilt végű pénzügyi lizing ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ugraio 2018-01-16 05:55:11

Tisztelt Szakértő! A lizingbe vevő az eredeti futamidejének lejárata előtt megvásárolja a szgk a lizingbe adótól. A gépjármű piaci értéke szerint állitják ki a számlát ami 5194851ft+ ÁFA. Ez az ÁFA visszaigényelhető? A teljes hátralévő
lizingtőke és a fenti vételár különbözetet lizing dij korrekcióként állapitják meg. Ez az összeg minusz 2171988ft és a hozzá tartozó ÁFA is minusz, melyről számlát állitott ki a lizingbe adó. Ennek ÁFÁ-ját hogy könyvelem?
A lizingbe adó ezek után megvásárolja a lizingbe vevőtől a gépjárművet, amiről
ÁFÁ-s számlát állit ki az eladó. ÁFA befizetendő lesz? Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-16 20:00:21

Értelmezésem szerint az alábbi történik:
Mivel a futamidő elején egy számviteli bizonylatot bocsátottak ki (ennek nem lehet áfa tartalma, hiszen nem áfa bizonylat), ezért az idő előtti lezárás miatt ezt a számviteli bizonylatot kell módosítani, egy másik számviteli bizonylattal (ennek sem lehet áfa tartalma). Amikor ez a helyesbítés megtörtént, csak ezt követően történhet meg a gépkocsi értékesítése (gyakorlatilag a módosított utolsó lízing díj megfizetésével), számlával, de az ebben felszámított áfa a 124.§ miatt nem helyezhető levonásba. Az értékesítéskor felszámított áfa egyéb ráfordításként könyvelendő. Ha ezt követően a korábbi lízingbevevő eladja a korábbi lízing cégnek (amit elég aggályosnak vélek, de nem ez a kérdés), akkor az értékesítés a 87.§ alapján mentes az adó alól.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra