Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Nyugdíjas járulék levonása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2018-01-10 09:31:01

T. Önadózó! Van egy munkaviszonyban álló nyugdíjas dolgozónk (40 éves munkaviszonnyla vonult nyugdíjba, még nem érte el a nyugdíj korhatárt), aki december hónapban elérte a keresetkorlátot. Ezt bejelentette a nyugdíjfolyósítóhoz. A decemberi béréből így levonásra került a 3 % eg.bizt. járulék is. A napokban érkezett egy levél a nyugd.folyósítótól, hogy mivel a számfejtés után érkezett a bejelentés, de 15 napon belül, így nem kell visszafizetnie a decemberi nyugdíjat. Így vissza kell részére a 3 %-ot fizetni? (Vagy nem is kellett volna vonni, csak ha szünetel a nyugdíj folyósítása?) Ha nem kell vonni, akkor a 2016. decemberi béréből levont 3 % most visszafizethető részére?Köszönöm Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-10 19:48:23

Ha a nyugdíjas decemberben haladja meg a keretösszeget, akkor a Tny. 83/B§ alapján nem szünetel a nyugdíjfolyósítás, azaz nem kell 3%-os egbizt.járulékot vonni a decemberi béréből (ezt erősíti meg a 2013/40.Adózási kérdésre adott válasz is), azaz a jogszerűtlenül levont járulékot haladéktalanul vissza kell fizetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra