Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Nyugdíjas munkavállaló be/kijelentése 2019


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mattila 2018-12-19 18:20:48

Tisztelt Önadózó!

Több előadáson elhangzott, hogy 2019-től a nyugdíjas munkavállalókat a T1041-es nyomtatványon ki kell jelenteni a cégeknek, ezt azzal indokolják, hogy már nem minősülnek biztosítottnak.
Az Art. 1. sz. mellékletének a jövő évi hatályosságú szövegét megvizsgálva viszont e tekintetben én nem látok bejelentési kötelezettség változására vonatkozó rendelkezést, sőt máshol a munkavállaló nyugdíjas státuszának a bevallásáról is rendelkezik a jogszabály.
Kérem a fentiek tekintetében a szíves állásfoglalásukat, kifejezetten arra vonatkozóan, hogy a munkaviszony létesítésekor 2019.01.01-től kezdődően be kell-e jelenteni a nyugdíjas munkavállalót, illetve, hogy a fennálló munkaviszonyokban, ha a munkaviszony nem szűnik meg, ki kell-e jelenteni a nyugdíjas munkavállalókat 2019.01.01-től, vagy később. Válaszukat előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

silabus 2018-12-20 09:42:09

Ha a nyugdíjas munkaszerződéssel munkavállaló, akkor nem lesz járulékköteles, így - a jelenlegi előírásoknak is megfelelően - nem kell a belépőket bejelenteni. Ha a járulék köteles jövedelme megszűnik az ilyen munkaviszonyos munkavállalónak, akkor a mai és a 2019-től is érvényes szabályoknak megfelelően ki kell jelenteni.

Felhasználói hozzászólás

mattila 2018-12-22 20:15:30

Kedves silabus!
Köszönöm a választ, tudna erre egy jogszabályi hivatkozást küldeni alátámasztásul? Azért kérdezem, mert az Art. rendelkezései szerint ha munkavállaló, akkor kivétel nélkül be kell jelenteni, én legalábbis nem látok jogszabályi kivételt a bejelentési szabályoknál.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-23 18:14:44

Kedves Mattila,
Bocsánat, hogy silabus-t megelőzöm, de hátha az ünnepi készülődés (joggal) elvonja a figyelmét a kéréséről. Addig is: a Tbj. 2019.01.02.-tól hatályos 5.§ (1)a) alapján a nyugdíjas munkavállaló nem minősül biztosítottnak, így 1041-esen a jogviszonyát is le kell zárni. Azért nem találja az Art.-ban, mert nem az változott meg, hanem a biztosítási jogviszonyt előíró Tbj.
papattila

Szakértői hozzászólás

CSCS53 2018-12-27 17:40:00

Tisztelt Fórumozók !
A fentieket olvasva felmerült bennem a kérdés, egy esetleges ellenőrzésnél így nem lehet "találni" nyugdíjas be nem jelentett alkalmazottat ? Gondolom a levont SZJA miatt a 08-as bevalláson továbbra is szerepeltetni kell.
Köszönettel CsCs

Felhasználói hozzászólás

mattila 2018-12-31 09:19:23

Tisztelt Pap Attila!

Köszönöm a választ, megtaláltam az Art. ide vonatkozó részét is, mely szerint "[...] bejelenti az általa foglalkoztatott biztosított családi és utónevét, adóazonosító jelét", tehát mivel nem biztosított a saját jogú nyugdíjas, ezért bejelenteni sem kell.
Ezért furcsállom, hogy a bevallások esetén a nyugdíjas státuszt viszont be kell vallani. De a bejelentés kérdése ezzel tisztázott.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra