Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Nyugdíjas SZJA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

pavikkt 2019-01-02 14:10:25

Tisztelt Pap Attila!
Egy BT beltagjának kölcsönt adott. A beltag természetes magánember és alkalmazott nyugdíjas. A Betéti társaság KIVA adózást végez.Kérdésem 2019 évre szól: 1/ Ha a BT elengedi a tartozást a magánembernek, akkor csak 15 % SZJA-t kell fizetni,a cégnek szoc.hozzájárulást, KIVA-t nem? 2/ Ha bérként számfejti a tartozását, melyről a magánember úgy rendelkezik, hogy nem kell kifizetni a nettó összeget a cégnek, mert a tartozását rendezi belőle, akkor 15 % SZJA-t fizet és ezt megteheti, főleg azért, mert így veszteséges lesz a cég? Igazából az 1/ kérdésnél vagyok gondba, hogy szoc. hozzájárulást kell-e fizetni a BT-nek.
előre is köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-02 20:13:12

A munkaviszonyos tagnak elengedett kölcsön tartozás az Szja tv. 2.§ (6)-e alapján munkaviszonyból származó jövedelemként lesz adóköteles, 15% szja-val, járulék mentesen. Ebből pedig két dolog következik: a kifizetést sem kiva, sem szocho nem terheli. Ha bérként számfejtik, akkor annyi bruttót kell számfejteni, hogy a nettója legyen egyező összegű a tartozással, hiszen csak ez lesz beszámítható a tartozásba (természetesen ebben az esetben is csak szja fizetési kötelezettség keletkezik).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra