Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Nyugtaadás Bónusz esetében


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sodexo 2017-09-02 22:01:01

Tisztelt Szakértő!
X Kft. a jó munka elismerése képpen egy kupont ad az alkalmazottainak, ami pár száz forintot ér. Ezt a kupont az alkalmazottak a helyi menzán vagy büfében Y Kft.-nél be tudják váltani de sem nagyobb sem kisebb értékben nem vásárolhatnak, pontosan azt a pár száz forintot kell levásárolniuk. Ezeket a kuponos vásárlásokat Y Kft. hónap végén összesíti és X Kft.-nek kiszámlázza és X Kft. ki is fizeti. Az lenne a kérdésem, ez a kupon tekinthető-e ebben az esetben készpénz helyettesítő fizetési eszköznek és beáll-e a nyugtaadási kötelezettsége Y Kft.-nek? A pénztárgép ezeket a vásárlásokat külön gyűjti és nem adóügyi bizonylatokat ad ki. De lehet jobb megoldás lenne ha nyugtákat adna Y Kft. és egy hó végi elszámolólevelet küldene X Kft.-nek?
Segítségét előre is köszönöm,
Szandra

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-03 15:59:15

Szandra,
Áfa köteteles ügyletnek Y Kft szolgáltatása/termékértékesítése minősül. Akkor lenne készpénz helyettesítő fizetőeszköz a kérdésbeli kupon, ha a kuponokat Y Kft bocsátaná ki, melyek ellenében X Kft (az áfa köteles ügyletet megelőzően) fizetést teljesít (nem áfa köteles ügylet). A kérdésbeli esetben azonban nem erről van szó, hanem X Kft dolgozói valójában a munkáltatójuk kontójára vásárolnak, amit időszakos elszámolású ügyletként számláz ki Y Kft X Kft részére. A vásárlás során használt kuponok nem tekinthetők készpénz helyettesítő fizetési eszköznek, nem lehet nyugtát kibocsátani, a helyesen használandó áfa bizonylat az X Kft nevére szóló (időszakos elszámolású) számla.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra