Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Önellenőrzési pótlék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gregussmaria 2017-05-11 08:22:56

Tisztelt Papp Attila!
Jól értelmezem a törvényt? A minimum önellenőrzési pótlékot 5.000.- Ft-ot - pl. áfa bevallás önellenőrzése esetén - akkor is meg kell fizetni, ha a NAV honlapján lévő kalkulátor segítségével számított pótlék nem éri el az 5 eFt-ot, illetve akkor is, ha pl. EU-s számla miatt készül az önellenőrzés, és fizetendő áfa nem keletkezik?
Köszönöm válaszát
Üdvözlettel
Greguss Mária

Témanyitó hozzászólás

KUCKUC 2017-05-11 12:05:03

Tisztelt Greguss Mária!

Önellenőrzés során feltárt kötelezettség növekedés után kell önellenőrzési pótlékot felszámítani.
Ha nem éri el az 5ezer Ft-ot a pótlék, akkor is ezer Ft-ra kerekítve meg kell fizetni. Kivéve, ha az adózó a bevallását az adóbevallás benyújtására előírt határidőt megelőzően helyesbíti önellenőrzéssel (ebben az esetben nem kell önellenőrzési pótlékot fizetni).

Ha EU-s számla miatt kell módosítani az ÁFA-bevallást, az kötelezettség változást nem eredményez így önellenőrzési pótlékot nem kell felszámítani.

Önellenőrzési jegyzőkönyvet készíteni kell, és ezekről önellenőrzési nyilvántartást kell vezetni.

Itt részletesen megtalálja az önellenőrzéssel kapcsolatos információt:
https://www.nav.gov.hu/data/cms431964/23._Onellen_rzes_20170110.pdf

Önellenőrzési pótlékot ezer Ft-ra kerekítve kell bevallani és megfizetni amennyiben "az önellenőrzéssel módosított kötelezettség meghaladja az eredetileg bevallott kötelezettséget, vagy a bevallott támogatási igényjogosultság az önellenőrzés eredményeként csökken".

Amennyiben önellőrzést kell benyújtania, de az önellenőrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményezett, mert:
- az adózó adóját az eredeti esedékességkor, vagy
- korábbi önellenőrzése során hiánytalanul megfizette
akkor a fizetendő pótlék összegét az általános szabályok szerinti mértékkel kell meghatározni, de az 5000 forintot meghaladó összeget nem kell bevallani és megfizetni.

Üdvözlettel: Judit

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra