Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Önként vállalt 150 óra túlmunka


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

clasman 2019-01-23 14:20:09

Tisztelt Szakértő!
Milyen kötelező teendői vannak a foglalkoztatónak az önként vállalt éves 150 túlórával kapcsolatosan?
Egyelőre annyi információm van róla, hogy írásbeli megállapodást kell kötni, nem találtam arra útmutatást, hogy a megállapodásban mi az ami minden jogi szempontból benne kell hogy legyen. Van-e kötelező eleme ami mindenképpen benne kell, hogy legyen, ez a nyilatkozat megtámadható egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során, mire figyeljünk amikor megírjuk ezt a megállapodást?
Hogyan tud visszalépni a munkavállaló az önként bevállalt túlóráktól?
Szükséges valamilyen nyilvántartást vezetni erről, vagy elég ha a bérprogramba beállítjuk a vállalható túlórákat és megvan a megállapodás aláírva mindkét fél részéről?
Szíves visszajelzését köszönöm!
Üdvözlettel:
Fekete Réka
Clasman Kft.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-25 05:50:50

Kedves Réka,
Kialakult joggyakorlat hiányában a magam részéről csak annyit tudok elmondani, hogy a 109.§-ban foglaltak szerint kell eljárni, azaz előzetes írásbeli megállapodásra van szükség, melyet a dolgozó csak az év végével mondhat fel. A törvény a 14.§-ában a megállapodásra nem ír elő speciális munkajogi szabályokat, így a Ptk. ide vonatkozó általános rendelkezéseit indokolt alkalmazni, azaz a megállapodásban minden olyan részletet szükséges rögzíteni, amely lényeges, illetve melyet valamelyik fél lényegesnek vél. A megállapodás legfontosabb eleme az akarat egyezőség, ennek mindenképp határozottan meg kell jelenni a dokumentumban.
papattila

Szakértői hozzászólás

clasman 2019-01-25 08:38:01

Köszönöm!!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra