Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Önrevízió


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2017-10-25 18:24:59

Egy korábbi kérdésem folytatása.
Adószámos magánszemély megbízási szerződés alapján munkát végzett. Az elvégzett munkáról számlát állított ki. A számla összegét, mely jóval meghaladja, a minimálbér 30%-át, a megbízó – levonások nélkül- átutalta a magánszemély részére.
Tehát úgy kezelte, mintha egyéni vállalkozó lett volna.
A magán személy a kiszámlázott és megkapott összeget az adó bevallásában nem szerepeltette, vagy is azt nem vallotta be. (A kifizetőtől nem kapott igazolást.)

A kifizető nem állapította meg a biztosítási jogviszonyt, nem jelentette be, nem állapította meg és vonta le az adókat, járulékokat, majd nem vallotta be az adóköteles kifizetést.
Felvettük a kapcsolatot a kifizetővel és kértük az elmulasztott feladatok pótlását és a szükséges önrevíziók elkészítését, beadását,

A cég megkeresésünkre a következőt közölte: „A 2015-ös kifizetést nem tudjuk önellenőrizni, mert már lezárt adóév a cégnél.”
Majd egy következő levelében –kérdésünkre-a következőket közölte:
"Amennyiben az adózónál bevallások utólagos ellenőrzésére irányuló vizsgálatra került sor, és az le is zárult, akkor ez lezárt időszakot teremt.
Mivel nálunk a 2015-ös évre vonatkozóan minden adóra és költségvetési támogatásra kiterjedő átfogó vizsgálat már megtörtént, így ez az időszak minden adó tekintetében lezárt időszaknak minősül."
Ez valóban így van, nem végezhető önellenőrzés?
Mit mond az Art 49.§ (2) bekezdése. „Az adóhatóság által utólag megállapított adót, költségvetési támogatást az adózó nem helyesbítheti.”
Szerintem, ez azt mondja, hogy az utólag megállapított adót nem lehet módosítani, helyesbíteni, tehát az ellenőrzés által megállapított adót.

Itt nem csak egy adónem helyesbítéséről van szó. Meg kell állapítani a biztosítási jogviszonyt, a biztosítottat be kell jelenteni, rendezni kell a járulékokat és a le nem vont adókat, van még a kifizetőt terhelő adó is, mely az eredményt is módosítja.
Kérdésünk, hogy ezek után kinek,- kifizető, megbízott- mi a feladata?

A segítséget előre is köszönöm.
K.M

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-25 20:12:59

Mariann,
Valóban, az ellenőrzéssel lezárt időszak az adott adónem tekintetében önellenőrzéssel nem módosítható. Ugyanakkor az Art. ilyen esetekre is ad megoldást a később feltárt hibák javítására, ezt hívják ismételt ellenőrzésnek (Art. 115.§). Ezt a hibázó kifizetőnek kell kérelmeznie, ami nyilvánvalóan kényelmetlen számára, de ő hibázott. Ha erre nem hajlandó, bejelentést kell tenni a NAV-nak. A kifizetőnek pótolnia kell a ki/bejelentést, be kell vallania minden adót, járulékot, ugyanakkor a magánszemélyt terhelő adót, járulékokat a magánszemélynek kell megfizetnie a kifizető igazolása alapján elkészített önellenőrzött 53-as bevallásával egyidejűleg (Art. 30.§). A kifizető által levonni nem tudott járulékokat a kifizető bejelenése (AJK jelű nav-os nyomtatvány) alapján a NAV fogja előírni a magánszemély adófolyószámláján.
papattila

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2017-10-26 18:56:41

Attila!
Köszönöm a gyors, és mindenre kiterjedő segítséget.

Attila nagyon megköszönném, ha egy korábbi "Lábon állófa értékesítés" témanyitó kérdésemnél, feltett további kérdéseim megoldására is kapnák segítséget.
Mindent köszönök: K. Marianna

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-27 12:38:03

Marianna,
Olvastam a kérdéseit, sajnos nem tudok segíteni.
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra