Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Orosz részvény 2.


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Villac 2024-03-25 17:08:04

Tisztelt Szakértő!
Egy mikrogazdálkodói beszámolót készítő Kft-nek van az egyik magyar bankban USD-ban nyilvántartott nyiltvégű (vagy valami hasonló) befektetési jegye. Ennek USD-ban nyilvántartott értéke tartósan 30 %-al csökkent. A Ft romlás miatt a könyvelt érték nem romlott.
1. kérdés, kell-e értékvesztést elszámolni, és van-e hozzá TaO korrekció?
2. Ebben az alapban van orosz részvény is, emiatt a kereskedése megszűnt. De van a banki kivonatokon piaci érték. Ezt a dilemmát a bank, vagy az alapkezelő úgy oldotta meg, hogy kivették az orosz érdekeltségú papírokat a csomagból, és új befektetési jegyként megjelent a havi egyenlegközlőben 2023. év közben. Az eredeti alapnál sem a db számban, sem a piaci árnál nem lehetett észrevenni a kivonást.
Új alapként megjelent 1.000 db ért.papír 1 EUR/db áron. Kérdésem, hogyan kerüljön be a könyvelésbe, kell-e értékvesztés, hisz nem forgalomképes, kell-e valami TaO korrekció? Egyáltalán foglalkozzak vele, hisz semmi értelme felleltározni egy "nem létező" dolgot. Vagy a leltárba tegyük bele 1.000 Db 0 Ft-ért, hisz akármilyen árat tüntet fel a bank, nem eladható. A nulla Ft-os érték megoldás lehet arra is, hogy könyvelni ne kelljen semmit, és nincs további kérdés.
Köszönettel, SzS.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-03 19:22:39

Kedves SzS,
Láttam a korábbi kérdését is, de én is bizonytalan vagyok.
1. Igen, egyértelműen kell értékvesztést elszámolni, [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra