Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Összesítő jelentés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

P.Edina 2018-06-14 10:44:10

Tisztelt Szakértő,
azt olvastam, hogy az online számlabekötést követően a tételes belföldi összesítő a beszerzések oldaláról marad a régiben (az áfa bevallás részeként, áfa határ 100.000 Ft), azt szeretném kérdezni, hogy pénzforgalmi elszámolású számla esetén hogyan kell majd helyesen eljárni? Pl. 06. havis pénzforgalmi elszámolású számlát kapok, aminek az áfa tartalma 300.000 Ft, a pénzügyi teljesítés 07.15.-én keletkezik. Ezt be kell tegyem majd a tételes belföldi összesítő jelentésbe?
Illetve, ha az egyik Ügyfelem éves áfás, akkor mi a helyes kitöltése a tételes belföldi összesítő jelentésnek a 07.01-től hatályba lépő változások miatt?
Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-14 21:44:29

A pénzforgalmi szabályok nem változnak: a levonási jog júliusban nyílik meg, ekkor lehet legkorábban szerepeltetni a bevallásban és ezzel egyidejűleg kell M-es lapon adatszolgáltatni.
Ami az éves bevallót illeti, én nem találtam rá kisegítő vagy átmeneti szabályt, értelmezésem szerint az egész évre a 100eFt-os határt kell figyelembe venni az összevont jelentésben, az egyedi számlában pedig a június 30.-diki teljesítésű számlákra 1millió, azt követően pedig 100eFt a határ.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-21 13:50:54

Úgy néz ki, hogy egy új átmeneti rendelkezés alapján az éves áfa-snak először a 2019-es évben kell figyelemmel lennie a 100eFt-os határra, azaz számára a 2018-as 65-ös bevallásában a határ 1millió Ft.
ppaattila

Szakértői hozzászólás

P.Edina 2018-06-21 14:33:44

Nagyon köszönöm a választ és az utánajárást :)
Esetleg még abban tud segíteni, hogy ez az átmeneti rendelkezés hol érhető el?
Köszönöm a segítségét!
Edina

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra