Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őstermelésből ev


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ferzsebet 2017-11-21 13:32:35

Kedves Attila!
Őstermelőből ev lett. Az ősterm időszakot a megszűnés szabályaival zárom.
A meglévő állatállományt, a gazdasági épületet nyilvántartási áron ??? vagy piaci áron??? bevételként elszámolom. Az ev-ben ezeket költségként beszámíthatom ugyan azon az értéken???
Válaszát köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-21 19:37:42

Az őstermelői tevékenység megszüntetésére vonatkozó különös szabályokat az Szja tv. 2.sz.mell. II.fejezete tartalmazza. Ennek értelmében a gazdasági épülettel és a tenyészállatokkal kapcsolatban nincs teendő, az értékcsökkenés változatlan módon folytatható a beszerzési értékig az egyéni vállalkozásban. A kisértékű tárgyi eszközök és a készletek (pl.tenyészállatok) leltári értéke az őstermelőnél adóalapot képező bevétel (ugyanakkor nem lehet költség az egyéni vállalkozónál, hiszen költségként i elszámolása már annak idején megtörtént az őstermelőnél). A leltári értéket az 5.sz.melléklet határozza meg: készletek esetében az utolsó beszerzési ár, a kisértékű eszközök esetében a beszerzési ár 50%-a.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra