Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őstermelő értékesíti gazdaságát ipari célra


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ZV 2017-05-04 11:04:44

Tisztelt Önadózó!
Őstermelő évek óta nullás SZJA bevallást ad le, mert értékhatár alatti és rendelkezik 20% költségszámlával. A 20% költségszámla kizárólag gázolaj. Termőföldeket vásárolt folyamatosan 2005-től napjainkig.
Most értékesíti földterületeit és állatállományát, melyek értéke nem különül el az adásvételi szerződésben. Értékesítés előtt a területet földhivatali eljárás keretében kivonatja termelés alól, mert a vevő csak így tudja megvenni, mivel nem jogosult termőföldet vásárolni. A vevő a területen napelem telepet létesít. Feltételezem, hogy a föld értékesítésére így az 5 éves szabály vonatkozik.
Az állatállománnyal kapcsolatban semmilyen nyilvántartása, költségszámlája nincs, azok folyamatosan 20 éve szaporodnak (szarvasmarhák)
Hogyan lehet a földterülettől adózás tekintetében elkülöníteni az állatállományt és hogyan adózik az állatok után?
Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-05 05:45:24

A kizárólag az őstermelésben használt termőföld értékesítése őstermelői bevétel lesz, mellyel szemben elszámolható költség a beszerzési érték, véleményem szerint nem alkalmazható az 5éves szabály. Az állatállomány értékesítének bevétele szintén őstermelői bevétel, a vételár megosztása a felek megállapodásán múlik. Megjegyzem, ha ez nincs megbontva a számlán, alakilag nem tekinthető megfelelő bizonylatnak (Áfa tv. 169.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra