Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Őstermelő-KATA ev. HIPA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2019-01-09 19:07:26

Kedves Attila!
Egyszer már nagyon régen egy kérdésemre Ön azt válaszolta, hogy ha valaki őstermelő is és KATA adózó is, akkor ha a tételes adót választja HIPA-ban, akkor az lefedi mindkét tevékenységét, azaz az őstermelői bevétele után nem kell külön HIPA-t fizetni. Tudna nekem egy jogszabály helyet írni? Nem igazán értünk egyet az Önkormányzati ügyintézővel.
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-12 08:29:07

Kedves Szilvi,
A helyzet az, hogy az akkori válaszom azon alapult, hogy az én városom önkormányzati adócsoportjával egyeztetve azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Htv. nem egyértelmű szövegezéséből (tehát nincs konkrét jogszabályi hely, hanem pont ellenkezőleg, annak hiányából eredően) azt a következtetést (is) le lehet vonni, hogy az ipában tételes katás ev, aki e mellett 600eFt-ot meghaladó őstermelő is, annak a tételes adója mindkét tevékenységét lefedi. A mi önkormányzatunk ezt így értelmezte, én pedig elfogadhatónak találtam, ennek alapján adtam az akkori tájékoztatást. Azt is tudni kell, hogy 2019.01.01-jétől hatályos a Htv. 41/B§-a, ami pont ezt a hiányt orvosolja. A jogtárban ehhez a szakaszhoz fűzött magyarázat az "egyértelműsíti" kifejezést használja, ami számomra azt jelenti, hogy a 2019.01.01. előtti helyzet értelmezhető volt az általam (és az önkormányzatunk adószakértő munkatársai által támogatott) leírtak szerint IS.
papattila

Szakértői hozzászólás

hoffmanne72 2019-01-12 18:14:45

köszönöm szépen

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra