Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őstermelő nyilatkozat


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2017-05-10 15:31:41

Kedves Attila!
1653 bevallás 12.oldalán kell nyilatkozni: nincs az adóbevallás napján önnel egy és ugyanazon adózónak minősülő másik vállalkozása.
Kérdezném, ez mit jelent? Adott ez az őstermelő, mint magánszemély, aki ügyvezető és tulajdonos egy kftben, amely szintén mezőgazdasággal foglalkozik. Akkor itt a céget jelöljem? Akkor is kellene, ha az nem mezőgazdasággal foglalkozna? ilyen ügyfelem is van, ő kereskedelemmel.
És ha egymással történik gazdasági esemény, kellene kapcsolt vállalkozásként bejelenteni? Mert ez előfordulna, ugyanis nincs mindenféle munkagép egyik tulajdonában sem.

Várom válaszát, melyet előre is köszönök:

Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-11 06:23:19

Márti,
Ez egy de minimis rendelettel kapcsolatos fogalom, ami nem azonos a tao szerinti kapcsolt vállalkozás fogalmával. A meghatározásnál érdektelen, hogy esetleg nem azonos tevékenységi területen működnek. Ha pl. van egy őstermelő, akinek van egy egyszemélyes Kft-je, ami kereskedelemmel foglalkozik, akkor a rendelet értelmében egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülnek, valamint közös ügylet esetén a Kft-nek kapcsolt félként be kell jelentenie az őstermelő tulajdonosát.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra