Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Őstermelő számlázás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2017-07-13 14:24:56

Tisztelt Adószakértő!

Számlázással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Adott egy komp. felárat alkalmazó őstermelő, aki zöldséget árusít. A boltban ahova szállítana nem akarják elfogadni tőle a felvásárlási jegyet.
- a kérdésem, hogy elvileg ő helyesen jár-e el, ha felvásárlási jegyet állít ki, mert szerintem igen
- és ha számlát írna, akkor az ő esetében azt kell feltüntetni a számlán, hogy AM? Persze nem ÁFA alany.Komp. felár miatt összezavarodtam.
köszönöm szépen:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-13 14:47:38

Szilvi,
Ha a kompfeláras őstermelő adóalanynak (Áfa tv. 200.§ (1)) értékesít, akkor a vevőnek kell felvásárlási jegyet kiállítania (Áfa tv. 202.§ (2)a)). Ez a jogszabály kógens, azaz eltérést nem megengedő előírása, azaz nem helyes, ha pl. az őstermelő állítja ki a felvásárlási jegyet vagy a felvásárlási jegy helyett az őstermelő állít ki számlát.
papattila

Szakértői hozzászólás

hoffmanne72 2017-07-14 09:17:26

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm a válaszát.
- Akkor ha a vevő szemszögéből nézem a dolgot, aki mondjuk zöldséget árul, és vásárol őstermelőktől, akkor minden esetben neki mint vevőnek kell kiállítania a felvásárlási jegyet, abban az esetben ha komp. feláras az őstermelő?
- és ha nem komp.feláras,akkor az őstermelő állítja ki a számlát a vevő felé?
- és esetleg amikor megvásárolja a zöldséget, honnan tudja, hogy az őstermelő helyesen számlázott-e? Konkrétan vevő könyvelőjeként előttem egy őstermelő által kiállított számla 0% ÁFA tartalommal.Honnan tudom, hogy ez helyes-e így, vagy ez helyett a vevőmnek kellett volna felv.jegyet kiállítania?
Uh, remélem érthetően fogalmaztam meg a problémám:
köszönöm:
Szilvi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-16 09:37:35

Szilvi,
- Ha adóalany, akkor igen.
- Igen, akkor az őstermelő számláz vagy alanyi adómentesen vagy áfa felszámításával (attól függően, hogy jelentkezett be a NAV-nál).
- Ezt elég nehéz eldönteni, pláne a piac kellős közepén. Megoldás lehet, ha az őstermelő bemutatja a 101-es adatbejelntő lapját, de természetesen tudom, hogy ennek gyakorlati megvalósíthatósága egyenlő a nullával egy őstermelő esetében (már ott megbukik a projekt, hogy könyvelőként a saját ügyfelünknek nem tudjuk elmagyarázni, hogy mit kérjen a még tájékozatlanabb őstermelő eladójától).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra