Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2018-07-31 15:27:54

Kedves Attila!
Őstermelő kedvező ajánlatot kapott egy traktorra, amely 2016-os gyártású, de úgymond bemutatótraktornak minősült. Lehetséges, hogy évvégén egyösszegű költségelszámolást alkalmaznánk rá. Településünk szabad vállalkozói zóna. Azt szeretném kérdezni, mit jelent pontosan esetünkben a "korábban használatba nem vett" kifejezés, mire kell nagyon odafigyelnünk? Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-01 11:25:32

Márti,
Feltételezve, hogy az értékesítő a Számviteli törvény hatálya alatt áll és ennek 28.§ (3)d) pontja alapján az értékesítendő traktort a készletek közt tartja nyilván, az eszköz nem minősül "korábban még használatba nem vett tárgyi eszköz"-nek, ha a "bemutatóság" nemcsak azt jelentette, hogy csak ki volt állítva, hanem ki is lehetett próbálni. Ebből következően, ha a traktor valóban csak kiállítási tárgy volt, akkor értelmezésem szerint nem történt használatba vétel az értékesítőnél, azaz a beszerző őstermelőnél alkalmazható az egyösszegű écs elszámolás (ha az egyéb feltételek teljesülnek).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra