Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őstermelő virág értékesítés 2


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

migalyestsa 2018-10-26 14:47:51

Kedves Pap Attila!
Köszönöm ebben a témában korábbi kérdésemre a válaszát. Újból ebben a témában kérdeznék. Most már tudom, hogy virág értékesítés esetén fejenként kell nézni a 250ezer ft-os határt, és közös őstermelés esetén is ez a mérvadó, tehát férj és feleség esetén összesen 500ezer ft lehet kettőjüknek. Összesítettem az őstermelői bevételüket, és sajnos virág esetében a következő képen alakult a bevételük
-férj 224ezer ft
-feleség 299ezer ft
Tehát átlépték az 500ezer ft-os keretüket. Ebben az esetben önálló tevékenység jövedelme szerint kell adózniuk a teljes virág értékesítés bevételére. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben kinek mit kell beállítanom majd az adóbevallásába? Feleznem kell, és mind a kettőjüknek az önálló tevékenységhez ugyanazt kell írnom, vagy csak a feleség esetében lesz önálló tevékenység, mert az ő bevétele lépte át a keretet, a férjé marad őstermelés bevétele?Még nem volt ilyenjük, hogy átlépték volna, ezért érdekli őket is, hogy fognak adózni a bevételük után. Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:Krisztina

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-27 14:19:57

Kedves Krisztina,
1. Első körben megállapítom, hogy őstermelői bevételnek minősül-e: mivel közös igazolvány alapján végzik a tevékenységet, ezért összevontan kell minősíteni, azaz 500eFt-ig annak minősül, afelett nem.
2. Mivel nem őstermelői bevétel, ezért -értelmezésem szerint- nem alkalmazandó az egyenlő szétosztási szabály sem, azaz mindkettőjük a saját neve alatt szerzett jövedelmet vallja be önálló tevékenység bevételeként.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra