Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őstermelői tevékenység és egyéni vállalkozói tevékenység kapcsolata


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sanyuszi 2024-05-02 16:26:59

Tisztelt Attila! ŐCSG tag ( nem képviselő az ÖCSG-ben )rendelkezik őstermelői tevékenységre kiváltott adószámmal. Eddig munkaviszony mellett volt nyilvántartott őstermelő. Megszűnt a munkaviszonya, szeretné főállású egyéni vállalkozóként végezni a kiegészítő őstermelői tevékenységet ( ÖVTJ 562103 ) átalányadózás (80%-os ktg.hányad levonással) formájában. Törölni kell az őstermelői tevékenységek közül az ÖVTJ 562103 -at és mint egyéni vállalkozónak felvenni? Mivel a magánszemély és az őstermelő egy ugyanazon személy, egy adóalany, nem kap külön adószámot, ezt hogyan tudom megtenni a 24T101-sen? Az ÖCSG-ben is ugyanebből a kiegészítő őstermelői tevékenységből keletkezik bevétel. Ütközik így az egyéni vállalkozással? Amennyiben lehetséges itt is ott is, akkor az átalányadó vagy akár az áfa bevételi értékhatárokat külön külön kell kezelni vagy összeadódnak?
Várom szíves válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-05-03 07:19:27

Kedves Kérdező,
Szja: 1 tevékenységet csak 1 vállalkozási formában lehet önálló tevékenységként végezni. Azaz ha egyéni vállalkozóként szeretné végezni a kiegészítő őstermelői [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

sanyuszi 2024-05-03 11:15:22

Kedves Attila!
Jól értem hogy kiegészítő őstermelői tevékenység törlése csak az őstermelői tevékenységek közül értendő? Nem fogja érinti az ÖCSG tevékenységeit? Mert ott is szeretnének továbbra is kiegészítő őstermelői tevékenységet számlázni.
A bevételi értékhatárok együttes számításával kapcsolatban lenne még kérdésem. Az ÖCSG-ben keletkezett bevétel a tagok között arányosan osztódik. Az egyéni vállalkozónál ez a bevétel és amit mint egyéni vállalkozó fog számlázni , ezek a bevételek együttesen beszámítanak az áfa bevételi értékhatárába, azaz a 12 Mft alanyi mentesség határába? Szeretnék biztos lenni abban hogy jól értettem a válaszát. Köszönettel: Erika

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-05-08 05:46:23

Kedves Erika,
- Igen, erre gondoltam: a tevékenységet törölni kell az őstermelői tevékenységek közül és bejegyezni az egyéni [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

sanyuszi 2024-05-08 10:16:00

Kedves Attila!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.Tisztelettel:Erika

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra