Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őstermelők családi gazdaálkodók lennének


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

noribaba 2017-09-14 10:36:46

Kedves Attila!
Mezőgazdasági őstermelőkkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel:
Két testvér különálló őstermelők 2017-ben. 2018 januártól családi gazdálkodók szeretnének lenni.
1. Mit kell tenni a 2017.12.31-én külön –külön megmaradt termény készletükkel, amelyet nem tudnak értékesíteni ebben az évben ?
2. A tárgyi eszközöket, hogy kell átvenni a családi gazdálkodásba?
3. Ha mégis sikerülne külön-külön eladni , de csak jövőre fizetik ki , a bevételt 2018-ben hova számolandó , ha már családi gazdálkodók?
4. Ha egy egyéni vállalkozásból kivonja a mg. termelési tevékenységet a fuvarozást is végző vállalkozásából és következő évtől őstermelő lesz , az év végén megmaradt készletet az egyéni vállalkozásából el kell adnia az őstermelésének, ha azt már az őstermelés bevételeként szeretné elszámolni. Jól gondolom ?
Várom válaszát :)

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-14 15:46:47

1. Mivel nem szűnnek meg, csak együtt folytatják az őstermelői tevékenységüket egy családi gazdaságban, ezért a készletüket "beviszik" a gazdaságba, a későbbi értékesítés bevétele ott fog megjelenni.
2. Folytatható a korábban megkezdett écs elszámolás, változatlanul, immáron a családi gazdaságban.
3. A bevétel acsaládi gazdaságban számolandó el, a pénzforgalom miatt.
4. A saját magának történő eladás biztos nem járható út. Az Szja tv. 22.§(7)-ben ad eligazítást az ilyen kettős helyzetekre, de ebben nem szerepel a kérdésbeli eset, véleményem szerint az így megtermelt terményt csak egyéni vállalkozóként értékesítheti, nincs szabályos lehetőség az őstermelésbe való átadásra.
papattila

Szakértői hozzászólás

noribaba 2017-09-15 10:14:26

Kedves Attila !
A 4. pontban azért merült fel bennem a kérdés, mert az egyik szakkönyv "Őstermelők adózásában", Őstermelői bevételként kell figyelembe vennie az őstermelői tevékenység során előállított terméket szokásos piaci értéken, amelyet az egyéni vállalkozásban értékesít, azzal, hogy vállalkozói jövedelem szerinti adózás alkalmazása esetén ez az érték az egyéni vállalkozásban elismert költségnek minősül. Ha az egyéni vállalkozó ezt a terméket értékesíti, egyéni vállalkozói bevétele származik belőle. Ezért gondoltam, hogy ha fordított a helyzet, egyéni vállalkozóként termelt, de most már őstermelőként szeretne, akkor a fentiek szerint kellene eljárni.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-19 19:51:30

Igen, én is erre a törvényhelyre gondoltam, de mivel ez kifejezetten csak a fordított esetet említi, így -rendelklezés hiányában- az egyéni vállalkozó-őstermelő nem járható út (ha a jogalkotó ezt így akarta volna, erről is rendelkezett volna).
papattila

Szakértői hozzászólás

noribaba 2017-10-13 14:33:18

Kedves Attila !
A 4. ponthoz a NAV állásfoglalását küldeném, mely szerint a magánszemély őstermelőként értékesítheti az egyéni vállalkozásban megmaradt terményt következő évben. Jól értem?

"Az őstermelői tevékenységet is folytató egyéni vállalkozóval összefüggésben feltett kérdésére tájékoztatjuk, hogy nem lehet alkalmazni a Szja tv. 10. számú melléklet II. fejezetének 1. pontjában foglalt azon rendelkezést, mely szerint „az egyéni vállalkozói jogállás megszűnésének adóévében a megszűnés napján megszerzett vállalkozói bevételnek minősül a korábban költségként elszámolt és a megszűnéskor meglévő összes készlet (anyag, áru, félkész és késztermék) leltári értéke, a 100 ezer - 1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer - forintot meg nem haladó értékű tárgyi eszköz (ideértve a tartalékalkatrészt és gyártóeszközt is) leltári értéke”. Ennek oka az, hogy a magánszemély nem szüntette meg az egyéni vállalkozói tevékenységét, csupán a jövedelemszámítási mód változik a mezőgazdasági tevékenység tekintetében.

A magánszemély kezdő mezőgazdasági őstermelőként alkalmazhatja az Szja tv. 18. § (1) bekezdésében foglalt szabályt, mely szerint a „tevékenységének megkezdése (újrakezdése) előtt - legfeljebb három évvel korábban - beszerzett, és utóbb e tevékenység végzésének időszakában felhasználható anyag- és árukészlet beszerzésére fordított, korábban költségként még el nem számolt kiadásait, valamint a tevékenység megkezdéséhez szükséges egyéb kiadásait a tevékenységének kezdése évében költségként elszámolhatja, továbbá a legfeljebb három évvel korábban beszerzett tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékcsökkenésének elszámolását megkezdheti”.

"A tényállásbeli esetben a magánszemély a tárgyévi, meglévő - korábban költségként el nem számolt - készletek tekintetében alkalmazhatja az őstermelői tevékenységet kezdőkre vonatkozó szabályt, vagyis nem az egyéni vállalkozás keretében lesz költség a mezőgazdasági tevékenységgel összefüggésben vásárolt készlet (pl: vetőmag, műtrágya), hanem az őstermelői költségek között. Ugyanígy kezelendőek az egyéni vállalkozás időszakában beszerzett, de költségként még el nem számolt őstermelői tevékenységhez használt 100 000 forint alatti tárgyi eszközök is.'

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra