Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Osztalék kifizetés szoc. hj. adó 2019


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

noribaba 2019-03-10 21:13:43

Kedves Attila!
Kérdésem az új szociális hj. adóval kapcsolatos osztalék kifizetés esetében :
1. Hogy kell értelmezni a maximum szociális hozzájárulási fizetési kötelezettséget ? Ha kevesebb a bérjövedelme, a minimálbér 2-szeresénél akkor osztalékfizetés esetén ki kell egészíteni 697 320 forint összegig, ha több a havi bérjövedelme, akkor már nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni? Amennyiben nincs rendszeres szociális hj. adóalapot képező jövedelme, akkor is maximum 697 320 forint szociális hj. adó kötelezettség áll fenn bármilyen összegű osztalék kifizetés esetén?
2. A garantált bérminimum 24 -szeresét kell figyelembe venni a szakképzettséget igénylő társas vállalkozó esetében ,aki munkaviszonyban látja el az ügyvezetést ?
Válaszát előre is köszönöm, Piroska

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-13 05:48:31

Kedves Piroska,
1. Nem egészen. A megfogalmazásnak jelentősége van: nem a megfizetett adót maximálja a törvény, hanem a Szocho tv. 1.§-ában meghatározott jövedelmet. Pl. ha egy normál munkavállaló havi jövedelme bruttó 200eFt, akkor osztalék esetén szocho-t 1.176eFt után kell fizetnie. Ha a munkavállaló nyugdíjas, akkor ugyan a munkabére után nem keletkezik a munkáltatónak szocho fizetési kötelezettsége, mégis az osztalékából szintén csak az 1.176eFt-os részig kell szocho-t megállapítani.
2. A 24-szeres szorzó mindenki esetében az abszolút minimálbérrel számítódik, 2019-ben 149.000Ft-tal.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra