Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Osztalék-osztalékelőleg


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

cervusprint 2017-06-09 09:00:38

Tisztelt Szakértő!

2016-tól változtak az osztalék kifizetés szabályai és azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy az osztalék kifizetéséhez amennyiben nincs elengedő eredménytartalék de az évközi mérleg eredményt mutat amely fedezi felvenni kívánt osztalékot megfelelő e az előzetes évközi mérleg + taggyűlési határozat az osztalék felvételéhez vagy ez csak osztalék előleg lehet? Amennyiben rendelkezik elegendő eredménytartalékkal akkor kifizethető e a fenti feltételek mellett az osztalék vagy az is csak előleg lehet?
Köszönettel:
Cervusprint Bt

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-11 09:26:38

Az osztalék fizetéséről szóló döntést csak abban az esetben hozhatták meg a tagok a 2016-os beszámoló elfogadásakor, ha arra a tárgyévi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék fedezetet nyújtott. Ha 2017-ben szeretnének osztalék előleget felvenni, azt akkor tehetik meg, ha a 6 hónapnál nem régebbi közbenső beszámoló (vagy a 2016.évi záró beszámoló) adatai igazolják, hogy van rá fedezet az eredménytartalékban illetve az addigi tárgyévi eredményben. Évközben csak osztalék előleget vagy a korábban elfogadott osztalékot lehet kifizetni, évközben a tárgyév terhére osztalékot nem lehet megállapítani, azt csak a beszámoló elfogadásakor lehet megtenni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra