Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ösztöndíjas foglalkoztatott szja bevallás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

susie 2017-04-28 15:43:23

Kedves Attila!
Korábban már említett ösztöndíjas foglalkoztatott megkapta NAV-tól az szja bevallás tervezetét (2016.10.12-től ösztöndíjas tervező mérnökként foglalkoztatott) Ebben befizetendő hátralékként tüntették fel a minimálbérre eső szja kedvezményt - amit a munkáltató nem vont le a dolgozótól, így nem is fizette be. A 08-as bevallásokban 44-es kóddal jelentettük havonta és csak a minimálbér - garantált bérminimum különbségére eső részre fizettük meg és vallottuk be az szja-t, munkaviszonyból származó bérjövedelem sorában feltüntetve. Mert ugye a mindenkori minimálbérig nem kell szja-t fizetni utána.
Máshol nem történt semmilyen adatszolgáltatás, kedvezmény bejelölése.
Kérdésem: hol lehet, illetve kell ezt még jelölni, illetve az szja bevallásban hol van ennek a kedvezménynek a helye, mert nem igazán találom.
Válaszát előre is köszönöm
Zsuzsa

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-29 08:17:58

Kedves Zsuzsa!
Az Szja tv. 1.számú melléklete egyértelműen adómentesnek minősíti az ösztöndíj minimálbért meg nem haladó részét. Mivel az adómentes jövedelem(résznek) nincs helye a bevallásban, ezért véleményem szerint csak azt a részt szabadott volna feltüntetni a 08-as járulék bevallásban,ami után ténylegesen is vallottak és vontak le adóelőleget. Az ösztöndíjas mindenképp nyújtson be egy javítást vagy egy önálló 53-as bevallást, mert valóban nem valós a kimutatott tartozás. Önöknek pedig önellenőrizni szükséges a vonatkozó 08-as bevallásokat.
papattila

Szakértői hozzászólás

susie 2017-04-29 13:41:29

Kedves Attila!
Köszönöm. Ez kellemes feladat lesz, mert számfejteni meg munkabérként kell, járulékokat levonni, bevallani, befizetni a teljes összeg után. Remélem a bérprogram kellően intelligens és tudja kezelni ezt is :)))
Zsuzsa

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra