Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Ösztöndíjas szerődés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Flexmont 2018-02-20 15:44:33

Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk felsőoktatásban tanuló hallgatókkal (akik korábban tanulók voltak nálunk, és alkalmi jelleggel a felsőfokú tanulmányok mellett diák munkavállalóként, diákszövetkezeten keresztül alkalmi jelleggel munkát is végeznek) ösztöndíjas szerződést kötni. Ennek keretében havonta 30.000 Ft-ot juttatnánk részükre ösztöndíjként. Ennek fejében a tanulmányaik befejezése után nálunk helyezkednek majd el. Ha nem teljesítik ezen feltételt, akkor 20%-kal növelten kell visszafizetniük a kapott támogatást, ha a cég nem tud nekik megfelelő munkát biztosítani, akkor mentesülnek a visszafizetés alól.

Az lenne a kérdésem, hogy megfelelő-e egy ösztöndíjas szerződés erre a jogviszonyra? Illetve milyen jogviszonynak kell ezt minősíteni, milyen járulék és adóterhei vannak a kifizetéseknek.

Válaszukat előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-20 18:13:23

Összességében azt gondolom, hogy nem kivitelezhető az elképzelésük. Az ösztöndíjas foglalkoztatásra a 2004.évi CXXIII.tv. ad iránymutatást, ennek alapján a még tanulókkal ilyet nem lehet érvényesen kötni. Ismereteim szerint a kérdésbeli esetre valamiféle polgárjogi szerződést lehetne kreálni, ami egyéb jövedelemként lenne adóköteles a magánszemélynél, 19,5% kifizetői eho-val.
papattila

Szakértői hozzászólás

Flexmont 2018-02-21 15:05:20

Tisztelt Papp Úr!

Köszönöm szépen a válaszát, megerősítette az eddigi információnkat, ismereteinket!

Szép napot, jó munkát kívánok!

Üdvözlettel

Nagy Krisztián

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra