Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Pénzforgalmi áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

P.Edina 2018-10-30 09:16:58

Tisztelt Szakértő,
a segítségét szeretném kérni, hogy helyesen járok el abban az esetben ha a pénzforgalmi elszámolás egyéb ok miatt megszűnik, és a megszűnés előtt kiállított számlákat - amiket még nem fizettek ki- ugyanúgy a kiegyenlítéssel egyidejűleg helyezem az áfabevallásomba, függetlenül attól, hogy a kiegyenlítés napján már nem pénzforgalmis a cég? (És a megszűnés dátuma után kiállított számlákat meg természetesen már nem a pénzforgalmi elszámolás alapján kezelem?)
Köszönöm.
Edina

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-30 09:44:02

Kedves Edina,
Az Áfa tv. 196/B§ (2)a) alapján egyetértek a véleményével: a pénzforgalmis időszakban teljesített számlák vonatkozásában a kiegyenlítés lesz az adómegállapítás időpontja.
papattila

Szakértői hozzászólás

P.Edina 2018-10-30 10:25:10

Köszönöm! És akkor ez igaz a bejövő számlákra is?
Edina

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-30 13:52:01

Ugyanezen törvényhely b) pontja a levonható áfa-kra eltérő megfogalmazást tartalmaz: ha megszűnik a pénzforgalmi elszámolás, akkor a pénzügyi kiegyenlítéstől függetlenül gyakorolható a levonási jog (praktikusan már a megszűnést követő napon).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra