Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Pénzforgalmi ÁFA levonás (ügyvédi letét esetén)


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2019-01-15 11:57:04

Tisztelt Szakértő!
Pénzforgalmi ÁFA alany számláz partnerének. A partner a számla értékének egy részét az eladó részére átutalja, egy része ügyvédi letétbe kerül (az áru teljes minőség- és mennyiségbeli átvizsgálásának idejére).
A számlát kiállító a pénzforgalmi ÁFA szabályai szerint abban az ÁFA elszámolási időszakban fizeti az adót, amikor az ellenérték a bankszámlájára beérkezik (tehát minimum 2 részletben, ami egymástól eltérő adóztatási időpont is lehet). De mi a helyzet a vevővel? Ő levonhatja a teljes számla ÁFA tartalmát az átutalásának időszakában? (attól függetlenül, hogy annak csak egy része érkezik be az eladóhoz)?
Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel:
Sz.Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-16 05:30:24

Kedves Éva,
Az Áfa tv. 119.§ (1)-e alapján a számla befogadójánál a levonási jog ugyanabban az időpontban keletkezik, amikor a pénzforgalmis adóalanynál az adómegállapítási kötelezettség beáll, azaz szintén részletekben (2013/3.Adózási kérdés).
papattila

Szakértői hozzászólás

szorgere 2019-01-16 12:54:15

Köszönöm, Attila!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra