Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Pénztárgép- egyszerűsített számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

4 Negyed Kft 2017-08-29 09:13:38

Tisztelt Pap Attila,
Nem rég a fórumon volt egy kérdés, hogy a kp számlákat is be kell-e ütni a pgépbe? Ön azt írta, hogy a pénz átvételét rögzíteni kell, csak nem nyugtás bevételként. Ez egy olyan ügy melyre valaki ezt, valaki azt mondja.......
Látom a szalagon, hogy van olyan sor "egyszerűsített számlák száma" .
Itt kellene, hogy szerepeljen, hogy az adott nap készült pl. 5db?
1. Van olyan ügyfelem, aki ha kiad kp-s számlát azt beüti, hozzá tűzi a számlához és nekem (könyvelő) nem adja le. Én csak a pénztárgép forgalom alapján vallom az áfát, ebben így benne van a kiadott kp-s számlák értéke is. Csak a nyugta soron van szám a szalagon, tehát áfás
árbevételként üt be mindent. nyugtásat és számlásat is.
2. Van olyan ügyfél is, aki kp-s számlát külön beküldi, nincs hozzá tűzve nyugta, tehát ez esetben pénztárgép forgalom + kp. számlák alapján vallom az áfát.
Ha készül kp-s számla melyet az egyszerűsített számlaként ütne be, nem a nyugtás sorba, (kell lennie ilyen gombnak, ha látom a szalagon) az bele kerül a napi forgalomba?
Vagy csak a nyugtás árbevételek vannak benne?
Ha nem kerül bele, akkor a pénztárgép napi forgalmat és a kp-s számlákat is könyvelni kell az áfához. .
A kasszában a nyugtás vásárlások + a kp-számlák összege kell hogy legyen. Illetve a kp-s számlák száma is kell egyezzen az aznap megírt számlák számával.
Ha meg belekerül a GT-be akkor meg nekem nem is kell, hogy leadja a számlákat, hiszen a napi árbevétele = a napi pénztárgép forgalommal.
Nekem fogalmam sincs, az ügyfeleknek még annyira sem.
Köszönöm !
Szép napot, Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-08-30 07:02:29

Szilvi,
Jóllehet a NAV korábban kiadott egy közleményt, (leegyszerűsítem)miszerint -bár ellentétes a jogszabállyal- de a továbbiakban is alkalmazható az a gyakorlat, hogy a számlázott készpénzes bevételeket beütik a pénztárgépbe is, azaz 1 áfa ügylethez 2 áfa bizonylat készül. Tette ezt azért, mert hosszú évekig ő maga (NAV) sem kifogásolta a helytelen adózói gyakorlatot.
Szóval, a jogszabállyal alátámasztható helyes gyakorlat az, hogy vagy számlát állítok ki és bevételként rögzítem a pénztárgépben (azaz NEM készítek nyugtát), vagy nyugtát készítek. Ami a könyvelést illeti, a könyvelőnek (természetesen ez az ügyvezető feladata lenne, de tudjuk jól, hogy ez a valóságban nem így van...) úgy kell a rögzítési technikát kialakítania, hogy helyes adatok jelenjenek meg mind az árbevételi, mind a pénztári, mind az áfa főkönyvi számlákon, azaz alkalmazkodnia kell a vállalkozó által folytatott pénztári gyakorlathoz.
papattila

Szakértői hozzászólás

4 Negyed Kft 2017-08-31 20:33:58

Köszönöm :-)

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra