Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Pénztárgép rossz ÁFA beütés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2018-10-06 09:15:44

Tisztelt Pap Attila!

Egy szeptember elején nyílt nyomtatványboltos alanyi mentes KATA-s e.v. az első szalagokon véletlenül több nap is beütött ÁFÁ-val tételeket a pénztárgépbe. Mi ezzel a teendő? Azt gondolom, hogy jegyzőkönyvet kell felvenni, de kell ezt proaktívan a NAV-nak jelezni (vagy csak legyen kéznél a jegyzőkönyv, ha kijönnek ellenőrizni)? Ha igen, milyen módon és kinek? ÁFA bevallás nem fog bemenni, így gondolom a NAV és észlelni fogja, hogy az online adatok nem stimmelnek.

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-07 10:07:01

Kedves Ceasar,
A jegyzőkönyv felvételével egyetértek. Azzal is, hogy a NAV az online kapcsolat miatt észleli/észlelheti a hibát. Ugyanakkor 1. a nyugta helyesbítő bizonylattal nem módosítható 2. mivel nem történik számlakibocsátás (nincs olyan bizonylat, ami alapján valaki jogosult lenne áfa levonásra), így áfa fizetés sem keletkezik a téves beütés miatt (55.§), így természetesen áfa bevallást sem kell beküldeni e miatt. Álláspontom szerint értelmetlen lenne önként jelentkezni a NAV-nál, ugyanis egyrészt nincs tudomásom olyan jogszabályi lehetőségről, ami ilyen esetben automatikus mentesülést biztosítana a mulasztási bírság alól (a jegyzőkönyvvel szerintem teljesül a "kellő körültekintés", ha meg bírságolni akarnak, akkor úgyis megteszik, ebben az esetben legalább ne önként dugjuk a fejünket a hurokba, dolgozzon érte a NAV is egy kicsit), másrészt egy esetleges vizsgálat alkalmával még mindig hivatkozhatunk a NAV által kreált mellébeszélős kifejezésre: "nem rejt adójogi kockázatot" (lásd: "a számlát is beütöm a pénztárgépbe" történet kapcsán kiadott NAV tájékoztató).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra