Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Pótbefizetés visszafizetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

scherzsi 2023-08-30 13:10:25

Tisztelt Szakértő! A veszteség fedezetére a tagok által befizetett pótbefizetés a társaság pénzügyi konszolidációját követően visszafizethető-e a tagok részére? A Ptk. 3:99/A (5) bekezdését hogyan kell értelmezni? „A legfőbb szerv eltérő határozata hiányában a veszteség pótlásához nem szükséges pótbefizetéseket a visszafizetés időpontjában a társasággal tagsági jogviszonyban álló tagok részére vissza kell fizetni. A visszafizetésre a vagyoni hozzájárulások teljes befizetése után kerülhet sor.”
A MKVK Okt. Központja által 2022. májusában megjelent írásában e paragrafus (5) bekezdése értelmezéseként ezt olvasom:
„ 1. A veszteség fedezéséhez szükséges pótbefizetéseket nem lehet visszafizetni, ezek ebből a szempontból osztják a vagyoni hozzájárulások sorsát (azaz a visszafizetésre csak a jegyzett tőke leszállításának szabályai szerint, illetve a jogutód nélküli megszűnés esetén kerülhet sor a fentebb említett szabályok szerint. "
" 2. A legfőbb szerv eltérő jellegű határozata a fentiek szerint nem arra vonatkozhat, hogy a pótbefizetéseket teljesen visszafizessék, amennyiben a társaság anyagi helyzete ezt megengedi, hanem csak arra, hogy ne fizessék vissza a veszteség rendezéséhez nem szükséges pótbefizetéseket sem. Más értelmezés a Ptk. szabályainak hitelezővédő alapállása miatt nem fogadható el.”
Kérem segítségét ennek a jogszabályi helynek az értelmezésében mert ez a Kamara által közzétett állásfoglalás számomra nem egyértelmű. Köszönettel: scherzsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-08-31 17:22:37

Kedves Scherzsi,
1. Való igaz, a veszteség fedezéséhez szükséges pótbefizetéseket nem lehet visszafizetni, csak azokat, amelyek már nem [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

scherzsi 2023-09-01 09:35:09

Köszönöm szépen a válaszát.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra