Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Rendkívüli munkadiő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

clasman 2018-03-29 12:14:02

Kedves Szakértő!

Rendkívüli munkaidő témában szeretnék segítséget kérni.

Egy adott cégnél általános teljes munkaidőben, munkaviszonyban vannak a dolgozok foglalkoztatva.
A foglalkoztató egy Kft. melynek fő tevékenysége építőipar.

A társaságnak van egy telephelye ahol a fizikai dolgozók végzik a kivitelezési munkákat.

Gyakran előfordul, a szombat, vasárnapi, ill. munkaszüneti napon végzett munka, mely abból adódik, hogy a megrendelők által kiszabott határidők szükősek, gyorsan kell sok munkát elvégezni, ill. visszaküldik a megrendelt munkát javításra amit azonnal újra meg kell csinálni. Mondhatnám azt hogy rengeteg a munka, a határidők tarthatatlanok, ezért be vannak rendelve túlórázni a dolgozók. Olyan esetek is vannak, amikor a megrendelő ipari területére vannak berendelve ugyanígy szombat, vasárnap (munkaszüneti nap még nem fordult elő).

Kérdésem az lenne, hogy a vasárnapi, munkaszüneti napi, szombati munkavégzéseket lehet-e indokolni azzal egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során, hogy megrendelői határidő betartása miatt dolgoznak a munkavállalók. Ez elég indok ?

A munkaszerződés nem munkaidőkeretes, nincs elszámolási időszak sem.

Olvastam szakkönyvekben, hogy különös indok meglétét kell bizonyítania a munkáltatónak ebben az esetben, mely lehet polgári jogi szerződésben vállalt kötelezettség teljesítése. Számomra ez nem konkrétum.

Mit lehetne tenni, hogy ezt a szituációt törvénynek megfelelőlen tudja kezelni a társaság? Módosítsuk a munkaszerződéseket, legyenek munkadiőkeretben a dolgozók? Sajnos az a megoldás kivitelezhetetlen ,hogy nem dolgoznak hétvégén, vagy munkaszüneti napon.

Szíves segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Fekete Réka



Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-30 06:29:05

Réka,
Sajnos a "sok a munka, alig győzzük" csak esetenként lehet szabályos indok a rendkívüli munkavégzésre. Mint ahogy a nevében is benne van, az oknak rendkívülinek kell lennie, a munkáltató nem alapozhatja a munka elvégzését "betervezett" rendkívüli munkaidőre, ha szükséges, több munkavállalót kell alkalmaznia. A vasárnapi, szombati (pihenőnapi) rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésnek nincs akadálya, ugyanakkor a munkaszüneti napon végzett munka meglehetősen korlátozott, az Önök esetében csak akkor, ha veszélyhelyzet elhárítása történik (Mt. 108.§ (2)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra